null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zoveel honderdplussers wonen er in Nederland (en het merendeel is vrouw!)

Het aantal honderdjarigen neemt weer toe. Op 1 januari woonden er in ons land volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 2189 mensen van honderd jaar of ouder. En als dat nog niet bijzonder genoeg is, komt het CBS met nog een bijzondere conclusie: 85% van de honderdjarigen was namelijk vrouw!

En dat geldt ook voor de oudste Nederlander. Deze titel gaat dit jaar naar Geertje Kuijntjes uit Gorinchem. Op 19 juli aanstaande mag zij maar liefst 114 kaarsjes uitblazen.

Vrouwen worden ouder

Het moge duidelijk zijn. Wij vrouwen zijn duidelijk het sterkere geslacht. En hoewel we niet allemaal honderd worden, ligt de levensverwachting van vrouwen al jarenlang hoger dan die van mannen. Diverse onderzoekers stellen dat dat komt omdat vrouwen over het algemeen gezonder leven. Daarnaast zou de productie van het hormoon oestrogeen het vrouwenlichamen in betere conditie houden.

Verschillen per provincie

De meeste honderdjarigen woonden volgens de onderzoekers van het CBS in Zeeland. Limburg en Noord-Brabant kenden de minste honderdplussers. Op 1 januari 2017 was het aantal honderdplussers verdubbeld ten opzichte van twintig jaar eerder, in de jaren daarna nam het aantal iets af, maar dit jaar lijkt er weer een kentering te zijn in het verloop. Het CBS verwacht dat het aantal honderdplussers vanaf 2020 zal toenemen.

Levensverwachting neemt toe

Dat we met z'n allen steeds vaker een hoge leeftijd bereiken, komt niet helemaal uit de lucht vallen. Uit eerder onderzoek van het CBS bleek namelijk al dat ook de gemiddelde levensverwachting van Nederlanders toeneemt. Ouderen leven bovendien gemiddeld langer zonder lichamelijke beperkingen. Een vrouw die in 2040 zestig wordt, heeft volgens het statistiekbureau nog gemiddeld 29 jaar te leven. Voor mannen is dit 26 jaar. Gemiddeld is dat drie jaar langer dan mensen die nu zestig zijn.

Lees ook

Nieuw pensioenakkoord: op déze leeftijd mag jij stoppen met werken

Bron| CBS, Quest, NRC

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden