null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zóveel gaan testbewijzen voor horeca, evenementen en musea vanaf juli kosten

Wijn drinken op een terras, naar een theatervoorstelling gaan, een evenement bijwonen of een museum bezoeken? Vanaf juli gaat je dat mogelijk buiten een entreekaartje of de prijs van de versnaperingen, extra geld kosten. Om sectoren sneller te kunnen openen zal er mogelijk met testbewijzen worden gewerkt, en die kosten liggen deels bij jou. We leggen je uit hoe dit werkt. 

Tot juli blijft de overheid de kosten dekken.

Een testbewijs

Om de samenleving weer deels te kunnen versoepelen en sectoren zoals horeca, de evenementenbranche en culturele instanties weer sneller te kunnen heropenen, wil de overheid gaan werken met testbewijzen. Op die manier moeten uitstapjes zoals naar het museum gaan of een terrasje pakken op veilige wijze weer mogelijk worden. Zo’n testbewijs is 40 uur geldig en geeft aan dat jij negatief op corona bent getest. Eerder wilde demissionair minister Hugo de Jonge de testbewijzen 48 uur geldig maken. Het OMT raadde dit af en adviseerde 24 uur. Volgens De Jonge was die periode niet haalbaar, en dus is het 40 uur geworden.

De kosten van testbewijzen per juli

De overheid schat de kosten van de testbewijzen rond de 30 euro. Daarvan neemt de overheid drie kwart voor haar rekening, en dus blijft er nog 7,50 euro over. Dat is de prijs die we vanaf juli maximaal zelf zullen moeten betalen. Tot die tijd blijft de overheid nog alle kosten van de testbewijzen dekken, omdat het tot dan nog gaat om de proef Toegang tot Testen. In deze periode wordt nog onderzocht of en hoe sectoren door middel van deze testbewijzen veilig open kunnen. De Jonge laat weten dat de testbewijzen de terugkeer naar ons oude leven gaan versnellen.

Lees ook:

Rutte ziet het somber in: ‘Mogelijk pas half mei versoepelingen’

Noodzakelijk of niet?

Vanaf juli zullen we pas zelf voor een testbewijs moeten betalen, al is het nog niet duidelijk of deze bewijzen dan echt noodzakelijk zullen zijn om versoepelingen te kunnen realiseren. Mogelijk is de vaccinatiegraad tegen die tijd al zo hoog, dat bepaalde activiteiten ook zonder testbewijs veilig te bezoeken zijn. De Gezondheidsraad liet eerder al weten dat er per situatie gekeken moet worden of het rechtvaardig is om een negatieve testuitslag te vereisen.

Bron | NU.nl

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden