null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zoveel bespaar je écht door producten van huismerken te kopen

Als je op de centen wilt letten bij het boodschappen doen, doe je er goed aan om voor huismerken in plaats van A-merken te kiezen in de supermarkt. Maar hoeveel goedkoper zijn huismerken nu echt? De Consumentenbond deelt een nieuwe berekening én de supermarkt waar de goedkoopste huismerken te vinden zijn.

De bond vergeleek de prijzen van 125 dagelijkse huismerkproducten bij de vijftien grootste supermarktketens van Nederland.

Huismerken maar liefst 45 procent goedkoper

Misschien ben jij verknocht aan bijvoorbeeld ijsthee, crackers, toiletpapier, pindakaas, yoghurt of wasmiddel van een bepaald merk. Maar het loont om eens naar de huismerkvariant hiervan te kijken. Volgens een berekening van de Consumentenbond scheelt je dat gemiddeld maar liefst 45 procent op de kassabon. En dat was vijf jaar geleden nog 24 procent.

Strijd tussen supermarkten

Huismerken zijn dus nóg goedkoper geworden, bij alle supermarkten. Dat komt volgens de Consumentenbond doordat de 'reguliere supermarkten steeds meer de strijd aangaan met discountsupermarkten'. Hierdoor komen de prijzen steeds dichter bij elkaar te liggen. Maar tussen die huismerken zijn nog wel grote prijsverschillen.

Goedkoopste en duurste huismerken

Met de eigen merk-producten van Lidl ben je het goedkoopst uit: 10 procent in vergelijking met de gemiddelde prijzen voor huismerken, om precies te zijn. Ook bij Dirk en Vomar ben je bijna even goedkoop uit. Op de vierde plek volgt Aldi. En je bent qua huisproducten het duurst uit bij Poiesz en Spar.

Lees ook:

Zó kun het best boodschappen doen als je wilt afvallen

Albert Heijn en Picnic

Jumbo zit precies op de gemiddelde prijs met de huismerken. Bij Albert Heijn ben je ietsje duurder uit, maar het scheelt niet veel: daar betaal je volgens de Consumentenbond 1 procent meer dan de gemiddelde huismerkprijs. Net zoveel als bij Plus en online supermarkt Picnic.

Biologische huismerken

Ben jij ook op zoek naar biologische producten van huismerken? Dan biedt Albert Heijn de meeste keus. Daar zijn voor ongeveer vijftig van de 125 producten biologische alternatieven. Dat aantal ligt rond de veertig bij Jumbo, Plus en Poiesz. Lidl, Picnic en Spar scoren daar met twintig biologische alternatieve een stuk lager mee.

En hoewel Aldi dus wel de goodkoopste huismerkproducten heeft, scoort de supermarkt hier het allerlaagst op. In de Aldi vind je namelijk 'slechts' vijftien biologische producten van het huismerk.

Bron | Consumentenbond

Beeld | Getty Images

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden