null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zou jij willen weten hoe lang je nog leeft? Nieuwe bloedtest kan het je vertellen

We weten allemaal dat we ooit doodgaan, maar wanneer ons moment daar is, dat weten we meestal niet. Daar komt nu verandering in: wetenschappers kunnen aan de hand van een paar druppels bloed voorspellen hoe lang je nog ongeveer leeft.

Of je ook blij moet zijn met deze informatie, is een andere vraag.

Biomarkers in het bloed

De bloedtest is ontwikkeld aan het Max-Planck-Institut voor Ouderdomsbiologie in Duitsland. De wetenschappers volgden 16 jaar lang 44.168 mensen tussen de 18 en 109 jaar oud. Ze namen bloed bij hen af en zochten naar bepaalde biomarkers. Dit zijn stoffen in het lichaam die infecties bestrijden en de stofwisseling op gang houden.

Gezondheidsrisico's

Door middel van deze biomarkers konden de onderzoekers bepalen welke gezondheidsrisico's de deelnemers lopen, en hoe groot de kans is dat ze in de komende jaren aan een bepaalde ziekte of aandoening overlijden. De biomarkers zeggen namelijk iets over hoe snel mensen vet en glucose kunnen afbreken, de vochtbalans van het lichaam, de kans op infecties, het vermogen om te herstellen na een ziekte of ongeluk, en meer belangrijke factoren die de gezondheid kunnen voorspellen.

Sterfdatum in de komende tien jaar

Uiteindelijk vonden ze veertien biomarkers die, samen met gender, belangrijk waren in het voorspellen van de levensverwachting. Tijdens de onderzoeksperiode stierven uiteindelijk 5.512 deelnemers, waarvan ook de biomarkers in de bloedtests werden vergeleken met die van de overlevende deelnemers. Aan de hand van deze resultaten konden de onderzoekers uiteindelijk voorspellen hoe groot de kans is dat iemand in de komende vijf tot tien jaar gaat overlijden.

Lees ook:

Deze nieuwe medicijnen tegen kanker komen in het basispakket

Positieve gevolgen

Of we blij moeten zijn met deze ontdekking, is nog maar de vraag. Voor de medische wetenschap is het een belangrijke ontdekking. Deze bloedtests kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om te voorspellen of patiënten na een bepaalde operatie complicaties gaan krijgen, en of mensen met nierproblemen ook de kans lopen om dementie te krijgen.

Ethisch?

Toch kunnen er ook negatieve gevolgen zijn. Allereerst is er natuurlijk de vraag of het wel ethisch is om mensen te vertellen wanneer hun tijd voorbij is. Ook kunnen verzekeringen mensen met de verkeerde biomarkers in hun bloed gaan weigeren. De wetenschappers van het Max-Planck-Institut willen de tests daarom nog niet commercieel beschikbaar stellen – er zijn eerst goede afspraken en meer onderzoek nodig.

Bron | MSN, TIME

Beeld | iStock

null Beeld

Lees meer over lekker en gezond leven in deze bruisende Margriet-special. Vol weetjes, tips, uitgebreide interviews en onderzoeken. Bestel hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden