null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zorgwekkend: verspreiding van coronavirus in Nederland neemt weer toe

De verspreiding van het coronavirus in Nederland neemt toe, meldt het RIVM. In de afgelopen week is het aantal besmettingen veel gestegen: van 534 naar 987 meldingen. Een zorgelijke ontwikkeling, zeggen de experts.

Ook het aantal ziekenhuisopnamen is toegenomen. In de afgelopen week lagen er achttien coronapatiënten in het ziekenhuis; een week daarvoor waren dat er drie minder. De afgelopen week zijn er zeven mensen overleden aan COVID-19.

Besmettingsgetal gestegen

Niet alleen het aantal besmettingen is opgelopen, ook het besmettingsgetal is weer gestegen tot 1,29. Dat betekent dat 100 coronapatiënten samen 129 andere mensen besmetten. Pas wanneer het besmettingsgetal onder de 1 ligt, neemt de verspreiding van het virus volgens het RIVM af. Het is volgens het instituut voor het eerst sinds 15 maart dat dit getal boven de 1 ligt; ook als de onzekerheidsmarges in acht genomen worden. Daarom is het volgens het team van specialisten van het RIVM dus duidelijk dat de verspreiding van het coronavirus toeneemt.

Meer testen

De toename is voor een klein deel te verklaren doordat er meer testen zijn afgenomen, maar in verhouding kwamen daar veel meer positieve tests uit dan in de afgelopen weken. Twee weken geleden droeg nog 0,6 procent van alle mensen die zich lieten testen het coronavirus bij zich; vorige week was dat 1 procent. Het aantal besmettingen is dus duidelijk toegenomen. Vooral binnen gezinnen en huishoudens lijkt het virus zich snel te verspreiden, al zijn nu ook vaker vrienden de oorzaak. Ook feestjes, cafébezoeken en werken op kantoor blijken regelmatig voor besmetting te zorgen. Hoewel de groep besmette Nederlanders relatief jong is – tussen de 20 en 40 jaar oud – betekent dat niet dat het virus niet gevaarlijk is. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor meer kwetsbare mensen in hun omgeving.

Lees ook:

Dit weten we nu over de werking van het coronavaccin dat Nederland heeft besteld

Verontrustend

Omdat er op alle vlakken een flinke stijging te zien is zijn deze nieuwe cijfers verontrustend, vertelt Aura Timen van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding tegen de NOS. "Als dit zo doorgaat, kunnen we het verliezen van het virus. Dit is een wake-up call: we moeten niet zo verder." Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, is het dan ook belangrijk dat mensen zich goed aan de maatregelen houden. "Afstand houden, handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog en het gebruik maken van papieren zakdoekjes", schrijft het RIVM nogmaals. Maar ook thuisblijven en je laten testen bij coronasymptomen is nog steeds belangrijk.

We hebben het virus teruggedrongen door ons aan de maatregelen te houden, en dat moeten we volgens Timen nu doorzetten. Tijd voor het inhalen van feestjes is het volgens haar dan ook echt nog niet, wanneer je je niet aan de maatregelen kunt houden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RIVM, NOS

Beeld | iStock

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden