null Beeld

Zorgwekkend: een derde van zorgpersoneel voelt druk om zonder bescherming te werken

Het grote tekort aan beschermingsmiddelen tegen het coronavirus heeft flinke gevolgen voor zorgmedewerkers. Ruim een derde van de verpleegkundigen en verzorgenden voelt druk om zónder bescherming te werken.  

Dat blijkt uit een peiling onder de ruim tienduizend leden van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

Tekort aan beschermingsmiddelen

De helft van de ondervraagde verpleegkundigen en verzorgenden, ervaart op hun werk dat er een tekort is aan beschermingsmiddelen. Vooral de mondneusmaskers, die bij bescherming tegen het coronavirus zó essentieel zijn, zijn nog niet voldoende aanwezig. Inmiddels worden ze op steeds meer plekken geproduceerd, maar nog altijd is er niet voldoende op voorraad.

Onacceptabel

Zonder bescherming werken is natuurlijk niet verstandig. Maar ruim één op de drie verpleegkundigen en verzorgenden ervaart toch druk om zonder voldoende beschermende middelen toch zorg te verlenen. Vooral in wijkverpleging en verpleeghuizen is dat ernstig: daar voelt bijna de helft die druk.

Onacceptabel, vindt V&VN-voorzitter Gerton Heyne. “Het is schrijnend dat na twee maanden zo veel verpleegkundigen en verzorgenden nog steeds hun werk niet veilig kunnen doen.”

RIVM-richtlijnen

Volgens de leden van V&VN bieden de richtlijnen van het RIVM ook niet voldoende bescherming en zijn ze ongeschikt voor mensen in de zorg. In de praktijk zijn deze voor de zorgmedewerkers namelijk niet toe te passen, en 38 procent van hen geeft aan dat ze onvoldoende afstand bieden. Voor wijkverpleegkundigen is het bij mensen thuis bijvoorbeeld onmogelijk om anderhalve meter afstand te houden. Ook krijgt sommig personeel geen mondkapjes als de afstand van anderhalve meter aangehouden kan worden, zelfs als een patiënt het coronavirus hééft.

Lees ook: Janine (22) is verpleegkundige op een corona-afdeling: ‘Patiënten zijn vaak erg bang’

Psychischeklachten

Ook voelen veel verpleegkundigen en verzorgenden zich psychisch en emotioneel veel eerder uitgeput dan anders. Bijna tachtig procent maakt zich zorgen over besmetting. Volgens Heyne zijn ze vooral ook bang een gevaar te vormen voor hun familie en vrienden. Zeven op de tien ondervraagden ervaart een zwaardere psychische belasting dan normaal.

De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, stress, machteloosheid, rusteloosheid en slapeloosheid. Voor zeventig procent van hen is psychische ondersteuning via de werkgever beschikbaar. Vooral in ziekenhuizen is dat gelukkig goed geregeld. Maar in de wijkverpleging en de geestelijke gezondheidszorg een stuk minder.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | V&VN

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden