Zorgverzekering: ken jij het verschil tussen een restitutiepolis, naturapolis of budgetpolis? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zorgverzekering: ken jij het verschil tussen een restitutiepolis, naturapolis of budgetpolis?

Al leuke plannen voor de kerstdagen? Vergeet in de laatste maand van het jaar ook je zorgverzekering niet. Dit is namelijk het moment om een nieuwe te kiezen. Vergelijken is gemakkelijker, maar sommige begrippen blijven lastig. Weet jij bijvoorbeeld wat het verschil is tussen een restitutiepolis, naturapolis of budgetpolis?

Wij leggen je het uit.

Zorgverzekering met restitutiepolis

Wanneer je een zorgverzekering met restitutie polis afsluit, heb je de meeste keuzevrijheid. Je kiest zelf naar welk ziekenhuis of welke zorgverlener je gaat voor jouw behandeling. Bij deze restitutiepolis hoef je bij zorg uit het basispakket geen rekening te houden met contracten tussen de zorgverlener en de zorgverzekeraar; je hebt vrije zorgkeuze. Behalve je eigen risico, hoef je bij zorg uit het basispakket nooit je eigen rekeningen te betalen. Vaak is de premie bij een restitutiepolis wel hoger dan bij een natura- of budgetpolis; een restitutiepolis kost maandelijks al snel zo’n vijftien euro meer.

Naturapolis

Bij de naturapolis wordt in principe ook alle zorg uit de basisverzekering gewoon vergoed, maar daarbij moet de zorg wel aan bepaalde eisen voldoen. Je kunt met een naturapolis namelijk alleen zorg vergoed krijgen wanneer je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met die zorgaanbieder die jou behandelt. Dat betekent dat je minder keuzevrijheid hebt bij een naturapolis dan je zou hebben bij een restitutiepolis.

Ga je naar een ziekenhuis of zorgverlener waarmee je verzekering geen contract heeft? Dan vergoedt je zorgverzekeraar meestal een gedeelte van de kosten. De rest betaal je zelf. Vaak betekent dit dat je zo’n twintig tot dertig procent van de hele rekening moet betalen. Bijna alle ziekenhuizen hebben wel een contract met zorgverzekeraars, maar bij klinieken en individuele behandelaars als psychologen en fysiotherapeuten zit dat anders. Daarbij moet je dus altijd van tevoren controleren of je zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt met je zorgverlener. Zodat je niet voor onaangename financiële verrassingen komt te staan. Een naturapolis is – juist door die beperktere zorgkeuze – goedkoper dan een restitutiepolis. Het scheelt al snel zo’n vijftien euro per maand op de basisverzekering.

Budgetpolis

Als laatste is er nog de budgetpolis. Net als bij een naturapolis heeft een zorgverzekeraar met een budgetpolis contracten afgesloten met bepaalde zorgverleners en ziekenhuizen. Het grote verschil tussen die twee is alleen dat je met een budgetpolis meestal bij veel minder gecontracteerde zorgverleners terecht kunt. Daardoor is de kans dus een stuk groter dat je 20 procent van de totale rekening zelf moet betalen als je voor een zorgverlener kiest, waarmee jouw verzekeraar geen afspraken heeft. Je keuzevrijheid wordt bij deze polis dus meer beperkt dan bij een naturapolis, en al helemaal meer dan bij een restitutiepolis. Ook is het vaak zo dat je bij een budgetpolis alleen online in contact kunt komen met je zorgverzekeraar, of dat je herhaalrecepten bij een internetapotheek moet bestellen. Een budgetpolis is daarom dus vooral een goede optie als je gezond bent en zo weinig mogelijk kwijt wilt zijn aan je zorgverzekering.

Lees ook:
Wat weet je over zorgverzekeringen? Test je kennis met deze quiz

Verschillen restitutiepolis, naturapolis en budgetpolis

Maar wat is precies het verschil tussen de restitutiepolis, naturapolis en budgetpolis? De verschillen zitten vooral in wat je vergoed krijgt en de in de prijs. Waar je bij een restitutiepolis volledige vergoedingen krijgt bij vrijwel alle zorgverleners, kan je bij een naturapolis en een budgetpolis beter kiezen voor een gecontracteerde zorgverlener. Bij een naturapolis kan je dan alsnog terecht bij ongeveer 90 procent van de reguliere zorgverleners, bij een budgetpolis ligt dat percentage veel lager.

Maar juist omdat een restitutiepolis, naturapolis en budgetpolis allemaal een andere hoeveelheid contracten hebben, verschillen de prijzen ook aanzienlijk. Een restitutiepolis is de duurste variant, een naturapolis is vaak zo’n vijftien euro per maand goedkoper en bij de budgetpolis gaat er vaak nog ongeveer een tientje per maand af. Redelijk grote verschillen, maar de goedkoopste optie is niet voor iedereen de beste. Welke polis het beste bij jou past, hangt af van jouw eigen eisen en wensen.

Nog eentje?

Jazeker, er is nog een vierde soort zorgverzekering: de combinatiepolis. Dat is een mix tussen de restitutie- en naturapolis. Met een combinatiepolis heb je voor de meeste zorg vrije zorgkeuze, maar net niet voor alles. Het kan dus voorkomen dat je bij een bepaalde zorgverlener toch nog zelf moet bijbetalen. Met een combinatiepolis heb je dus nét wat minder keuze vergeleken met de iets duurdere restitutiepolis. En net wat meer keuze als je het vergelijkt met een goedkopere naturapolis.

Wil je weten wat voor jou de beste zorgverzekering is? Dat kan hier.

Bron | Independer
Beeld | Getty Images

Lisa MancheGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden