null Beeld

Zorgt de bmr-vaccinatie voor een milder verloop van het coronavirus?

Een nieuw Brits onderzoek pleit voor bmr-vaccinaties voor mensen met een verhoogd risico op corona. Het onderzoek zou aantonen dat dit tot een milder verloop van het ziektebed na besmetting leidt. Het gaat dus niet om een vaccin tegen het virus, maar de bmr-vaccinatie zou moeten werken tegen coronaklachten bij ouderen.

De onderzoekers startten het onderzoek naar bmr-vaccinaties, omdat ze het opmerkelijk vonden dat vooral ouderen door het coronavirus zo hard getroffen worden.

Bmr-vaccinatie tegen coronaklachten

Dat het coronavirus vooral ouderen raakt, dat werd al vanaf het begin van de uitbraak van het virus duidelijk. Dat zette wetenschappers van de universiteit van Cambridge en het academisch ziekenhuis in Luton aan het denken. Ze startten een onderzoek om een verklaring te vinden waarom vooral ouderen met ernstige coronaklachten kampen. Hierbij stuitten ze op de volgende verklaring voor het verschil: de bmr-vaccinatie. Deze vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond bestaat pas zo'n veertig jaar. Hierdoor hebben oudere mensen deze vaccinatie nooit gehad. Dit zou er mogelijk voor kunnen zorgen dat zij vatbaarder zijn voor de klachten rondom het coronavirus.

De bmr-vaccinatiegraad in Italië het laagst

Voor het onderzoek is gekeken naar de vaccinatiegraad uit landen in Europa met de meeste corona-besmettingen. Dit zijn Spanje, Italië en Duitsland. Net als Nederland biedt Duitsland sinds 1976 de bmr-vaccinatie aan. Spanje doet dit sinds 1981 en Italië startte in het begin van de jaren 90. Door de WHO wordt een bmr-vaccinatiegraad van 95 procent aangeraden. Duitsland en Spanje zitten hier inmiddels boven, terwijl dit in Italië relatief veel lager is. Namelijk ‘maar’ 89 procent. In Nederland is de vaccinatiegraad volgens de laatste cijfers uit 2018 92,9 procent.

Lees ook: Een medicijn tegen het coronavirus: dít is hoe het er nu voor staat

Overeenkomst tussen mazelen-, bofvirussen en coronavirus

De onderzoekers vonden daarnaast ook overeenkomsten tussen het huidige coronavirus en de mazelen- en bofvirussen. De fusie-eiwitten van deze virussen zijn allemaal terug te leiden tot hetzelfde voorouderlijke genetische materiaal. En ook ontdekten de onderzoekers deels overeenkomsten tussen het virus dat rode hond veroorzaakt en de aminozuren van het coronavirus.

Ouderen vaccineren

De Britse onderzoekers pleiten dus om de bmr-vaccinatie in de strijd tegen coronaklachten toe te passen. Toch betekent dit niet dat we nu massaal alle ouderen gaan vaccineren. Er is namelijk eerst een vervolgonderzoek nodig, met individuele patiënten en hun vaccinatiegeschiedenis, om de aannames uit het Britse onderzoek te bevestigen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden