null Beeld

Zorg- en ziekenhuispersoneel moet ook bij mogelijke besmetting blijven werken

Krijg je een waarschuwing via de CoronaMelder-app dat je in contact bent geweest met een besmet persoon? Of heeft iemand in jouw directe omgeving het coronavirus? Dan is het advies om preventief 10 dagen in quarantaine te gaan. Krijg je zelf ook klachten? Laat je dan testen. Toch is dat voor zorg- en ziekenhuispersoneel iets anders, ook bij zo’n mogelijke besmetting moeten zij gewoon blijven werken. 

En in ons buurland België gaan ze zelfs nog een stapje verder.

Zorg- en ziekenhuispersoneel blijft werken bij mogelijke besmetting

Wanneer je in aanraking bent gekomen met een besmet persoon, of dat nou een huisgenoot is of iemand op straat: voor het zorg- en ziekenhuispersoneel geldt dat zij blijven werken. Dat ondanks het mogelijke gevaar van een besmetting. Dat is de huidige richtlijn van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Dit komt omdat zorg- en ziekenhuispersoneel niet gemist kan worden, zeker nu de druk op de ziekenhuizen door de stijging van het aantal coronapatiënten weer toeneemt. Sinds de eerste golf zijn de ziekenhuisbedden wel opgeschaald, maar daar moet natuurlijk ook ziekenhuispersoneel naast staan.

Uitzondering voor zorg

Bij hoge uitzondering, wanneer de zorgcontinuïteit in het geding komt, kunnen de regels van zorg- en ziekenhuispersoneel dus afwijken van de algemene RIVM-richtlijn. Dat meldt vakvereniging CNV Connectief.In dit geval geldt dus dat je ondanks dat een huisgenoot klachten heeft of je bijvoorbeeld in nauw contact bent gekomen met een positief getest persoon, je als zorg- of ziekenhuispersoneel mits je geen klachten hebt gewoon aan het werk gaat. “De zorg heeft de ruimte om op basis van professionele inschatting en ervaring van de zorgverlener in specifieke situaties beredeneerd af te wijken”, laat het ministerie van Volksgezondheid aan Trouw weten.

Lees ook: Bij een positieve test zonder klachten drie dagen in thuisisolatie? Deze virologen vinden dat te kort

Extra bescherming

Zorg- en ziekenhuispersoneel moet dus bij een mogelijke besmetting wel door blijven werken, maar moet hiervoor extra beschermingsmiddelen krijgen om het verspreidingsrisico’s in te perken. Dat betekent dus tijdens het werk een chirurgisch mondmasker op, minimaal type II, handschoenen aan en eventueel nog extra beschermende middelen. Ook worden deze medewerkers bij voorkeur niet ingezet bij de meest kwetsbare patiënten en krijgen zij duidelijke instructies voor het vroegtijdig signaleren van gezondheidsklachten.

Positief getest, toch aan het werk

In ons buurland België is de nood aan zorg- en ziekenhuispersoneel al zo hoog dat in sommige ziekenhuizen zelfs positief geteste medewerkers aan het werk moeten blijven. Ook daar loopt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames weer steeds meer op en dreigt een tekort aan personeel. Om artsen en verpleegkundigen in quarantaine te houden kunnen sommige ziekenhuizen zich niet meer permitteren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Trouw, Zorgnu.avrotros, CNV Connectief, RTL Nieuws

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 46 ligt nu in de winkel! Met deze week: het nieuwe samenwonen, 13 vragen aan de plantendokter, opvallende first ladies en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden