null Beeld

Zo zorg je ervoor dat je navigatiesysteem het na 7 april nog doet

Is het navigatiesysteem in je auto al zeker tien jaar oud? Dan is het verstandig om het te updaten. Navigatiesystemen en gps-apparatuur van tien jaar en ouder kunnen na 7 april namelijk in de war raken door een zogeheten ‘gps-omwenteling’.

In de nacht van 6 op 7 april raakt het telsysteem van de oudere gps-systemen vol en begint het weer bij nul. Een beetje zoals bij oudere auto’s vroeger, wanneer de kilometertellers na 99.999 kilometer weer op nul sprongen.

Miscommunicatie

Volgens het Agentschap Telecom in Groningen en het Amerikaanse ministerie voor Homeland Security kan je navigatiesysteem daardoor in de war raken. “Het terugzetten van de kalender kan leiden tot miscommunicatie tussen gps-satellieten en –ontvangers,” zo schrijft TomTom op zijn website. “Daardoor kan een aantal chips in navigatiesystemen bepaalde functies niet langer verwerken.”

Weg kwijt

De gps-navigatie in je auto gebruikt namelijk een zeer nauwkeurige tijdmeting om de positie te bepalen. De gps-omwenteling kan ervoor zorgen dat je systeem de weg kwijtraakt of juist heel traag wordt, omdat het op zoek gaat naar satellieten op de plek waar ze twintig jaar geleden hingen.

Wat te doen?

Als je narigheid wilt voorkomen, is het belangrijk om de softwareversie van het apparaat te controleren of de leverancier van de navigatieapparatuur te benaderen. Eigenaren van TomTom-navigatieapparaten kunnen bijvoorbeeld het serienummer op de website invoeren om te controleren of het systeem straks nog werkt. Als je een nieuw apparaat hebt, hoef je je voorlopig geen zorgen te maken: de nieuwste navigatiesysteem zijn pas over 157 jaar weer aan de beurt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden