null Beeld ANP
Beeld ANP

Zo zit dat: dít is waarom Prinsjesdag dus Prinsjesdag heet

Het is alweer de derde dinsdag van september, en dat betekent dat het weer Prinsjesdag is. Op deze dag leest de koning de troonrede voor met de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar. Dat heeft natuurlijk weinig met prinsjes te maken, dus waar komt die naam nou eigenlijk vandaan?

En waarom is het eigenlijk altijd op de derde dinsdag van september?

Dit is hoe Prinsjesdag aan de naam komt

In de 18e eeuw werd de naam ‘Prinsjesdag’ gebruikt voor het vieren van de verjaardag van prins-stadhouder Willem V. Dit vond jaarlijks op 8 maart plaats in Den Haag. Deze dag was in de patriottentijd nog een demonstratie van Oranje- en prinsgezondheid. Vanaf de 19e eeuw werd de naam Prinsjesdag steeds vaker voor de dag van de plechtige opening van de zitting van der Staten-Generaal gebruikt. Pas vanaf september 1930 werd Prinsjesdag gekoppeld aan het voorlezen van de troonrede. Het blijft echter onduidelijk waarom de derde dinsdag van september nou precies de titel Prinsjesdag overnam.

Volgens Taalcentrum VU is het aannemelijk dat de getoonde Oranje- en prinsgezindheid hiervoor een verklaring is. Verder heeft deze dag dus weinig meer te maken met de aanwezigheid van een prins, al zijn er doorgaans wel veel leden van het koningshuis (met een opvallende hoed) op deze dag aanwezig.

Lees ook: 8 regels en tradities waaraan de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane zich moeten houden

Niet altijd op de derde dinsdag van september

Het is in de Grondwet vastgelegd dat Prinsjesdag op de derde dinsdag van september plaatsvindt en dat op deze dag ‘door of namens de Koning in een Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal’ een uiteenzetting wordt gegeven van ‘het door de regering te voeren beleid’. Oorspronkelijk viel deze dag op de eerste maandag in november. Dat gaf het parlement te weinig tijd om de begroting af te handelen. Daarom werd het daarna verplaatst naar de derde maandag in september. Ook dat kwam niet goed uit. Om op tijd in Den Haag te komen moesten veel volksvertegenwoordigers namelijk al op zondag reizen. Zondag was toen nog een verplichte rustdag. Daarom werd Prinsjesdag uiteindelijk verplaatst naar de derde dinsdag van september, zoals we dat nu nog kennen.

Bron | Taalcentrum VU

Beeld | ANP

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden