null Beeld

Zó ziet het coronaproof-programma van 4 en 5 mei eruit

Door de coronapandemie zien veel dingen er anders uit dit jaar en dat geldt ook voor de Nationale Herdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei. Normaal gesproken zijn dit dagen waarop we massaal bij elkaar komen, maar dat is dit jaar natuurlijk anders.

Wat gaat er nu wel en niet door dit jaar? Hier een overzichtje van het programma van 4 en 5 mei.

Programma 4 mei

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we slachtoffers van de Tweede Wereld Oorlog, oorlogssituaties en vredesmissies. Voordat de herdenking van start gaat, houdt schrijfster Roxane van Iperen haar 4 mei-voordracht, genaamd; ‘Stemmen uit het Diepe' in De Nieuwe Kerk. Daarnaast zullen vier personen, waaronder staatssecretaris Paul Blokhuis, vertellen waarom en voor wie zij om 20.00 uur stil zijn.

Hierna zullen, zoals gebruikelijk, koning Willem-Alexander en koningin Máxima de eerste krans bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam leggen. Net als vorig jaar is de Dam niet openbaar toegankelijk, het is dus niet de bedoeling dat mensen naar de Dam toe komen. Op een geselecteerd gezelschap na zal het plein volledig leeg zijn tijdens de herdenking.

Twee minuten stilte

Om 20.00 uur houden we natuurlijk, zoals gebruikelijk, twee minuten stilte. Hierna zal de 19-jarige Amara van der Elst op het podium een ‘spoken word’ voordragen en aansluitend daarop houdt cabaretier en presentator André van Duin een toespraak. Mensen die graag iets willen doen op deze dag kunnen de vlag van zonsopkomst tot zonsondergang half stok hangen. Ook kun je bloemen neerleggen bij één van de 4000 oorlogsmonumenten in ons land.

Het Mariniersmuseum in Rotterdam zal op 4 mei omgekomen mariniers eren. Er zal een speciale ceremonie plaatsvinden bij het Witte Huis in Rotterdam en de social mediakanalen van het museum zullen de hele dag in het teken staan van herdenken.

Programma 5 mei

Op 5 mei vieren we dat Nederland in 1945 is bevrijd en dit is normaal gesproken dan ook een ontzettend feestelijke dag. Dit jaar moeten we het echter zonder een bevrijdingsfestival doen. Gelukkig bieden de veertien bevrijdingsfestivals op 5 mei wel een gratis online programma aan, met meer dan 200 optredens en activiteiten. De zogeheten Ambassadeurs van de Vrijheid, Tino Martin, Davina Michelle en Jonna Fraser zullen de festivals met een livestream verbinden vanaf de vliegbasis in Gilze-Rijen. Mensen die toch nog een beetje mee willen feesten kunnen het beste op 5 mei hun laptop erbij pakken.

Lees ook: Bekijk in déze prachtige video hoe Nederland Bevrijdingsdag vierde in 1945

Ook het gebruikelijke 5 mei-concert gaat door, maar deze is wel in een coronaproof jasje gestoken. Waar het concert normaal gesproken plaatsvindt op de Amstel, treden de artiesten dit jaar op in Koninklijk Theater Carré. Stef Bos, André van Duin, Laetitia Gerards, Claudia de Breij, Shary-An, Hanin, ZO! Gospel Choir, Maan, ISH Dance Collective en het Metropole Orkest zullen Bevrijdingsdag afsluiten.

Bron | Linda

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden