null Beeld

Zó word je productiever dankzij de wintertijd

Met het begin van de wintertijd krijgen we zondagochtend een uurtje cadeau. Benut die extra tijd goed en begin je dag productief.

Nu kun je er natuurlijk voor kiezen om zondagochtend extra lang te slapen – hoe lekker! Maar je kunt ook proberen om tijdens dit uurtje juist eerder op te staan. "Als je je schema van de zomertijd aanhoudt, verandert er voor je ritme eigenlijk niets. Doordat de klok een uur teruggaat, is het om zeven uur 's ochtends voor je lichaam nog steeds acht uur. Je staat voor je gevoel niet eerder op en hebt toch extra tijd,’’ vertelt Jelle Hermus van de website sochicken.nl waarop hij zijn levenslessen deelt aan ad.nl.

Het mooie van vroeg starten is dat je 's ochtends alle tijd hebt zonder dat je wordt afgeleid, vindt Hermus. "Anderen in huis slapen nog of hebben hun eigen ochtendroutine. Dus je kunt echt even focussen op iets wat je zelf belangrijk vindt."

Zo laat – of eigenlijk vroeg – sta je op

Sommige CEO's van grote bedrijven beginnen hun dag al om vijf uur 's ochtends. Hermus vindt dat je zelf moet bepalen hoe laat – of eigenlijk vroeg – je opstaat. "Ik heb ongeveer zeven uur slaap nodig en wil ook nog een sociaal leven hebben. Daarom wil ik niet heel vroeg naar bed. Ik ben atypisch omdat ik vanuit huis werk en geen reistijd heb, dus voor mij is kwart voor zeven vroeg genoeg. Kijk wat praktisch is in je werk en de rest van je leven."

Jezelf motiveren

Het is belangrijk dat je jezelf motiveert om vroeg op te staan om die extra tijd te benutten. Hoe doe je dat? "Je moet blij worden van de activiteit zelf. Of de resultaten van je werk moeten je blij maken. Als ik 's ochtends al een belangrijke taak afrond, geeft me dat de rest van de dag rust,’’ legt Jelle Hermus uit.

Even wennen

Hoe vaster je slaapritme, hoe langer het duurt voordat je aan vroeg opstaan gewend bent. Dat kan wel twee weken duren, weet Hermus uit eigen ervaring. Dat maakt het ingaan van de wintertijd het ideale moment om ermee te beginnen. "Begin daarnaast met iets wat je echt leuk vindt om te doen, maar wat niet per se hoeft. Sla bijvoorbeeld dat boek open waar je steeds niet aan toekomt." Erna kun je aan de slag met je andere taken.

Mediteren of sporten

Het uurtje extra kun je ook gebruiken voor persoonlijke groei. Zo adviseert Hermus om niet meteen op je smartphone te kijken als je wakker wordt. "Mediteer, schrijf in je dagboek of ga sporten. Ga buiten een rondje hardlopen, bijvoorbeeld. Door die frisse lucht word je echt goed wakker. Je kunt ook aan je eigen ontwikkeling werken door die tijd te gebruiken voor een thuisstudie of om een nieuwe taal te leren."

Wat ga jij zondagochtend doen? Lekker uitslapen? Of kom je bijtijds je bed uit? Laat het ons weten op Facebook.

Bron | ad.nl

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden