null Beeld

Zo wil Google wereldwijd muggenplagen tegengaan

Grote kans dat je de eerste muggen alweer hebt gespot. Door de zachte winter in Nederland zijn muggen namelijk steeds eerder actief. Hulp voor het tegengaan van muggenplagen komt uit een onverwachte hoek, namelijk Google. Het overkoepelende bedrijf Alphabet Inc., ook wel de ‘ouders’ van Google genoemd, is hard op weg naar een oplossing op muggenplagen te stoppen.

En geen zorgen, dat doen ze zonder de muggen te doden.

Onvruchtbare muggen

Het onderzoek naar het wereldwijd aanpakken van muggenplagen wordt uitgevoerd door Verily, een zusje van Google en heeft de toepasselijke naam ‘debug’ gekregen. Het bedrijf experimenteert met de manipulatie van het voortplantingsproces van de muggen. Hiervoor infecteerde zij dagelijks 80.000 mannelijke muggen met de Wolbachia-bacterie. Vervolgens lieten ze deze muggen paren met vrouwelijke muggen. Het resultaat? De eitjes van de vrouwelijke muggen kwamen door de Wolbachia-bacterie niet uit. Daarmee daalde het aantal stekende muggen tijdens dit onderzoek met twee-derde. En ook tijdens een tweede experiment dat in Australië werd uitgevoerd daalde het aantal muggen met 80 procent.

Zachte winter zorgt voor gevaarlijke muggen

Door de zachte winter in Nederland hebben we niet alleen vaker met actieve muggen te maken, de beestjes kunnen hierdoor ook gevaarlijker worden. Dat vertelt bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit van Wageningen aan Hart van Nederland. Dat komt omdat de Hollandse mug door het warmere klimaat in Nederland ook meer overdraagbare ziektes met zich mee kan brengen. Denk hierbij aan malaria, het zikavirus, knokkelkoorts en het westnijlvirus. Volgens Harald Wygchel van het RIVM zit de kans op dit soort ziektes via muggen in Nederland er in de komende 10 tot 20 jaar wel in. Daarom zijn ze nu al bezig met voorbereidingen om als het zo ver is dergelijke muggenziektes goed te kunnen aanpakken.

Lees ook: Nu al last van muggen? Hiermee houd je ze op afstand

Wereldwijde oplossing tegen muggenplagen

Hoewel het onderzoek van Verily en Google nog niet klaar is, zou dit in de toekomst wel kunnen helpen om ziektes via muggen wereldwijd uit te roeien. Daarnaast is het de bedoeling dat dit niet alleen een efficiente oplossing wordt, maar ook relatief goedkoop, zodat muggenplagen ook in landen met weinig geld kunnen worden aangepakt.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Bloomberg, Hart van Nederland, LINDA

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden