null Beeld

Zó voorkom je bevroren autoruiten (en dit moet je vooral niet doen)

Er zijn maar weinig dingen die zó irritant zijn als bevroren autoruiten. Zeker als je er ’s ochtends vroeger uit moet om alles op tijd ontdooid te krijgen. Hoe voorkom je dat je met een krabber in de weer moet? En wat moet je vooral niet doen?

Het beste is natuurlijk om je auto in de winter binnen te zetten, maar helaas heeft niet iedereen die luxe. Daarom hier een paar handig tips om zo min mogelijk tijd kwijt te zijn aan je auto ijsvrij maken.

Wat je vooral wél moet doen

Speciaal scherm of stuk karton

Het is een open deur, maar deze tip werkt toch echt het best. Zorg ervoor dat je de avond van tevoren een scherm of een stuk karton tussen voorruit en ruitenwissers klemt. Wanneer je de volgende ochtend in je auto stapt, zijn je ruiten niet bevroren. Ook fijn: dit trucje voorkomt dat je ruitenwissers vastvriezen aan de voorruit, waardoor er geen risico is op beschadigingen wanneer je ze loshaalt.

Checken of je ruitenwissers aanstaan

Als we dan toch die ruitenwissers noemen, vergeet dan niet te controleren of je ruitenwissers nog aanstaan voordat je de motor start. Mochten ze wél vastgevroren zitten, en ze gaan aan wanneer je de auto aanzet, dan is de kans groot dat ze afbreken.

Ontdooispray gebruiken

Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan? Er zijn talloze ontdooisprays te koop die hun werk prima doen. Dat scheelt jou een heleboel fysiek werk én koude handen.

Onder een boom parkeren

Auto's die onder een boom geparkeerd staan, bevriezen minder snel. Dit komt omdat de boom fungeert als een soort afdakje, die de warmte van de dag vasthoudt. Dit werkt natuurlijk alleen als de temperatuur overdag bóven het vriespunt ligt.

Je ruit schoonhouden

Schone ruiten bevriezen minder snel dan vuile ruiten. Dit komt omdat de bevroren deeltjes iets nodig hebben om zich aan vast te hechten. Op een schoon raam is dat een stuk lastiger dan op een raam waar allerlei vuil op zit. Regelmatig even poetsen kan je dus een hoop moeite in de ochtenden schelen.

Lees ook: Dít is de boete voor rijden met een bevroren of beslagen autoruit

Wat je vooral níét moet doen

Ruiten insmeren

Je ruiten insmeren met vaseline of een halve aardappel? Dit zijn tips uit grootmoeders tijd en ze werken niet. Je kunt ze dus maar beter vergeten. Je ruiten worden er alleen maar vies van en je zicht op de weg raakt vertroebeld, wat het juist gevaarlijk maakt.

Warm water op je voorruit

Als je ruiten alsnog zijn bevroren, dan zit er maar één ding op: krabben. Probeer het proces niet te versnellen door een emmer warm water over je voorruit te gooien, want zo loop je de kans dat de ruit barst door de plotselinge temperatuurverschillen.

Je motor alvast laten draaien

Ja, een auto die vanbinnen warm is zal ook sneller ontdooien aan de buitenkant. Toch is het niet slim om tijdens het krabben de auto alvast te laten warmdraaien. Een koude motor stoot namelijk meer schadelijke stoffen uit en is pas na vier kilometer rijden écht warm. Daarom slijt hij sneller als je hem laat draaien tijdens het stilstaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Flair.be, Limburger.nl

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden