null Beeld

Zo vind je een man die écht bij je past

Ben je het beu om alleen te ontbijten? Tijd voor een leuke vent! Maar hoe vind je (snel) een man die écht bij je past? En wat zijn de do's and don'ts op jullie eerste afspraakje? Datingcoach Denise Janmaat helpt je op weg!

Hoe vind je het snelst een man die bij je past?

Denise Janmaat: “Via internet is vaak de meest efficiënte manier, vooral als je een druk leven hebt. Relatieplanet organiseert ook regelmatig single-events, zoals wijnproeverijen, fotoworkshops en wandelingen voor allerlei leeftijden. Vooral vijftig-plussers vinden dat een fijne, persoonlijke manier om mensen te leren kennen. Maar je kunt die leuke man ook in de supermarkt of in de tram tegenkomen. Als je maar openstaat voor contact en dat ook durft uit te stralen.”

Hoe straal je uit dat je openstaat voor contact?

“Door jezelf zichtbaar en toegankelijk te maken! Als je met vriendinnen naar de kroeg gaat en je trekt een grijze trui aan, val je niet op. Met een rode trui of een paar leuke oorbellen doe je dat wel. Bovendien voel je je ook beter, waardoor je makkelijker oogcontact durft te maken. Dat kan in het begin best eng zijn. Maar als je écht een relatie wilt, moet je uit je comfortzone durven stappen. Om succesvol het gesprek met een man aan te knopen, is het belangrijk dat je beslagen ten ijs komt. Zorg daarom dat je altijd twee vragen paraat hebt om een praatje te maken.”

Wat is het geheim van succesvol internetdaten?

“In feite werkt het net als in de kroeg, daar ga je ook niet in een stil hoekje achterin zitten als je aandacht wilt. Op internet is die zichtbaarheid net zo belangrijk. En zichtbaarheid begint met een duidelijk profiel. Hoe explicieter je daarin bent, hoe beter. Vergis je niet, dit is echt iets waar je even voor moet gaan zitten. Voor veel mensen is zo’n profiel maken zelfs een middel om aan zichzelf te werken.”

Internetdaten als therapie?

“Het vraagt wel om reflectie, je moet naar jezelf durven kijken. Ik zie ook veel vrouwen die, bijvoorbeeld uit angst om gekwetst te worden, een muur om zich hebben heen gebouwd. Hoe meer ze hebben meegemaakt, hoe hoger die muur is. Maar je kunt pas naar buiten kijken als dat muurtje lager wordt. En met alleen eroverheen kijken, ben je er nog niet. Contact maken doe je met je hart!”

Tips van de datingcoach

Een goed profiel (dé basis voor succes) bestaat uit drie delen.

Deel 1: omschrijf wie je bent. Anderen kennen ons meestal beter dan wijzelf. Vraag daarom je vriendinnen welke kwaliteiten ze in jou waarderen en waarom ze graag bij je zijn. Dat is niet alleen goed voor je zelfvertrouwen, je kunt hun woorden meteen mooi gebruiken voor je profieltekst.

Deel 2: vertel wat je zoekt in een man. Denk hierbij verder dan ‘sportief’, 'gevoel voor humor' en ‘moet van een wijntje houden’. Denise: “Als iemand bijvoorbeeld een ruimte binnenkomt, wat doet-ie dan? Stapt hij snel op mensen af, kijkt hij eerst de kat uit de boom, gaat hij moppen tappen? Wat voor type is de man die jij leuk vindt?”

Deel 3: omschrijf wat je verwacht van een relatie. En kritisch zijn mag! Denise: “Als je niks vraagt, krijg je ook niks. Hoe beter je jezelf en je wensen omschrijft, hoe groter de kans dat er iemand reageert die echt bij je past.”

Laat jezelf zien

Plaats zowel een close-up als een foto waar je helemaal op staat. Maar denk ook aan je veiligheid en werk met een anoniem e-mailadres.

Kijk eerst naar iemands profiel en dan pas naar zijn foto

Denise: “Aan een foto kun je niet zien wie een persoon is en of hij bij je past. Kijk daarom altijd eerst naar het profiel en laat je niet verleiden door een leuk plaatje. Aan foto's van mannen kun je wel zien hoe serieus ze zijn. Iemand die z’n best heeft gedaan om een mooie foto te plaatsen, maakt ook werk van het vinden van een partner. Dat kan iets moois beloven voor de toekomst."

Let op de overeenkomsten in plaats van de verschillen

Denise: “Wij mensen zijn er kampioen in om te zien waarom we niet bij elkaar passen. Maar zo kun je uren profielen lezen zonder één leuke man te vinden. Toen een cliënte van 63 een contactverzoek van een man had gekregen, vond ze hem in eerste instantie maar niks. Hij kon namelijk niet dansen, terwijl zij dat graag deed. Ze zag alleen wat er aan hem miste, terwijl ik juist hun overeenkomsten zag! Inmiddels wonen ze samen.”

Wacht niet (te lang) met afspreken

Denise: “Ik ben geen voorstander van lang mailen. Spreek snel af en ga vooraf liever niet bellen of whatsappen. Er gaat niets boven persoonlijk contact.”

Do's  & don'ts op de eerste date

Doe iets actiefs

Denise: “Ga nóóit gewoon een kop koffie drinken. Als je gaat wandelen, hoef je elkaar niet continu aan te kijken en is het niet erg als er stiltes vallen.En doordat je letterlijk in beweging bent, heb je je emoties en zenuwen ook makkelijker onder controle."

Begin nooit over vorige relaties of over politiek

Denise: “Praat over het hier en nu en vermijd moeilijke onderwerpen. Kijk hoe iemand praat, beweegt en hoe hij omgaat met de ober als jullie na afloop een drankje bestellen. Zo kun je eerst aan elkaar wennen.”

Over Denise Janmaat

Denise Janmaat van helpt al jaren singles bij het vinden van hun partner. Voor Relatieplanet verzorgt ze columns, webinars, workshops en coachingsprogramma’s op maat.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden