null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo verwijder je een cactusnaaldje uit je huid

Au! Een cactus staat zo mooi in huis, maar kan ook akelig steken. En wat als er zo’n piepklein vervelend naaldje in je huid prikt? Eerste hulp bij cactussteken.

Wie zijn cactus verpot of water wil geven, weet het; goed uitkijken. Want de ragfijne stekels kunnen behoorlijk pijn doen. Een paar tips voor wie een cactusnaald wil verwijderen.

Verschillende soorten cactussen (en stekels)

Er zijn grof genomen twee soorten stekels: de heel fijne haartjes (glochiden) en de dikke. We vonden verschillende tips online die beloven de stekels te verwijderen.

De zachte stekels kun je op verschillende manieren verwijderen.

  • Een pincet: ga in goed daglicht staan, pak er een vergrootglas bij en een dosis geduld.
  • Pak een panty, maak er een bal van en wrijf voorzichtig over de plek. De naalden zouden aan de panty blijven plakken. Gooi de panty daarna weg.
  • Probeer het met (duct)tape: leg een stukje tape op de plek waar de naaldjes zitten. Zodra je de tape eraf trekt, worden de haartjes meegenomen. Eventueel nog een keer herhalen. Let op: beter niet doen op lichaamsdelen waar veel haren zitten, want ook die worden meegetrokken (en dat doet pijn).
  • Ook deze vreemde tip kwamen we tegen. Misschien het proberen waard als op geen andere manier lukt. Neem een beetje schoollijm en smeer dat over het stuk huid waarin het naaldje zit. Laat de lijm drogen en trek het voorzichtig van je huid af. Herhaal indien nodig en hier geldt hetzelfde als bij de de tip voor tape: kijk uit met behaarde stukken huid.
  • Met een puimsteen kun je naaldjes van je huid polijsten op plekken die niet zo gevoelig zijn, zoals onder je voet. Je trekt de naald dan niet uit je huid, maar slijpt als het ware de puntjes telkens af.

Heb je een dikke stekel in je huid? Probeer die dan niet met je blote hand te pakken. Op de stekel zelf zitten soms bovenstaande glochiden, die je vervolgens weer zullen steken. Gebruik dus hulpmiddelen.

  • Een pincet helpt: pak de stekel zo dicht mogelijk vast bij de huid en trek hem er langzaam in dezelfde richting uit.
  • Maak het wondje schoon. Soms kan er een huidreactie ontstaan, zoals jeuk of een blaar.

In alle gevallen geldt natuurlijk: blijf er niet mee rondlopen, maar vraag advies aan de huisarts.

Beeld: iStock

Lees ook:

Rotklusje? De afzuigkap schoonmaken was nog nooit zo makkelijk!

Vlekken en kringen op je matras: zo krijg je ze schoon

Dit is de vieste plek op het toilet (en het is niet de wc-bril!)

Bekijk ook:

Meer artikelen van Margriet lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden