null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo verleen je eerste hulp als je getuige bent van een vuurwerkongeluk

Hoewel steeds meer mensen veiligheidsmaatregelen, zoals een vuurwerkbril, gebruiken tijdens de jaarwisseling, belanden er jaarlijks nog steeds een hoop vuurwerkslachtoffers in het ziekenhuis. Voorkomen is natuurlijk altijd beter. Maar weet je wel hoe je eerst hulp moet verlenen als je getuige bent van een vuurwerkongeluk?

Slachtoffers

Het aantal slachtoffers dat na een vuurwerkongeval op de spoedeisende-hulpafdeling van een ziekenhuis belandt is de afgelopen jaren gehalveerd. Toch vielen er afgelopen jaarwisseling nog 396 slachtoffers, en ook dit jaar zijn de eerste gewonden door vuurwerk al weer gemeld. Mocht je getuige zijn van een dergelijk ongeluk, dan is het belangrijk om te weten hoe je eerste hulp kunt verlenen.

Eerste hulp bij brandwonden

Heeft het kleding van het slachtoffer vlam gevat? Denk dan eerst aan je eigen veiligheid voor je het slachtoffer helpt. Wanneer het vuur nog aan is, kun je het doven met een blusdeken of water. Is dat niet in de buurt? Dan kun je het slachtoffer ook laten rollen. Doof de vlammen altijd vanaf het gezicht richting de voeten, zodat de vlammen het gezicht niet kunnen bereiken. Koel de brandwond vervolgens tien tot twintig minuten met lauw stromend kraanwater.

Eerste of tweedegraads verbranding

Geeft de wond alleen een rode verkleuring van de huid? Dan is er vermoedelijk sprake van een eerste graad brandwond. Insmeren met een vettige crème is dan vaak voldoende. Bij een oppervlakkige tweede graad verbranding kun je een beste een brandwondenzalf gebruiken. Dek het niet af met gaas maar met Engels pluksel. Dit absorbeert niet, zodat de zalf ook echt in de wond wordt opgenomen. Doe nooit zalf op een blaar. Twijfel je of de wond erger is dan een tweede graad brandwond? Ga dan altijd naar de huisarts of eerste hulp.

Wonden afdekken

Dek de wonden zo schoon mogelijk af met zalfverband (geen gaas). Gebruik eventueel plastic huishoudfolie. Houd verbrande armen of benen hoog, om een zwelling te voorkomen. Wanneer er sprake is van een brandwond in het hoofd-halsgebied kun je het slachtoffer het beste half rechtop laten zitten.

Eerste hulp bij oogletsel

Naast brandwonden, kunnen sier- en knalvuurwerk ook voor een hoop oogletsel zorgen. Niet alleen voor de mensen die vuurwerk afsteken, maar ook voor de toeschouwers. Bij ernstig oogletsel is het oog opengebarsten of de pupil vervormd. In die situatie mag je het ook niet deppen, niet spoelen en moet je zo snel mogelijk naar de eerste hulp. Is het oog nog helemaal in tact? Spoel het oog dan zo snel mogelijk tien minuten met lauw water om de resten buskruit te verwijderen. Giet het water in het oog met bijvoorbeeld een flesje bronwater, terwijl het slachtoffer ligt. Ook bij licht oogletsel is het verstandig om na het spoelen alsnog een bezoek te brengen aan de eerste hulp.

Eerst hulp bij verloren lichaamsdelen

Zeker wanneer er illegaal vuurwerk wordt afgestoken, bestaat de kans dat de explosie zo sterk is dat hele ledematen worden afgerukt. Probeer zo rustig mogelijk te blijven en dek de wond zo snel mogelijk af met steriel stompverband. Stop het afgerukte lichaamsdeel in een afgesloten droge plastic zak en doe deze in een emmer met ijswater en breng deze samen met het slachtoffer zo snel mogelijk naar de spoedeisende hulp.

Lees ook

Goed of niet? Er komen steeds meer vuurwerkvrije zones tijdens Oud en Nieuw

Bron| Nursing, NOS

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden