null Beeld

Zó veel tijd moet je doorbrengen in de natuur om echt gelukkiger te worden

Dat tijd tussen het groen goed is voor je lichaam én geest, is algemeen bekend. Maar hoelang moet je nu eigenlijk in de natuur doorbrengen om optimaal van de gezondheidsvoordelen te kunnen profiteren?

Wetenschappers van de Britse University of Exeter Medical School deden hier onderzoek naar. En zij kwamen tot een opvallende conclusie. Door slechts twee uurtjes per week in de natuur door te brengen, kun je je gezondheid al een flinke boost geven.

Niet tevreden

Voor het onderzoek werden 20.000 Britten geïnterviewd. Er werd daarbij specifiek gevraagd naar de tijd die ze de week daarvoor buiten hadden doorgebracht en hoe ze zich voelden. Wat bleek? De helft van de mensen die weinig tot geen tijd doorbrachten in de natuur, was niet tevreden met zijn of haar leven. Eén op de vier gaf zelfs aan in slechte gezondheid te verkeren.

Maakt niet uit wie je bent

Van de mensen die wekelijks twee uur in de natuur doorbrachten, gaf maar één op de drie aan niet tevreden te zijn. En maar één op de zeven verkeerde naar eigen zeggen in slechte gezondheid. “Wat ons nog het meest verbaasde, is dat die bevinding voor iedereen bleek te gelden. Of je nu jong of oud bent, man of vrouw, in de stad woont of daarbuiten en in een rijke of arme buurt,” zo vertelt onderzoeker en hoofdauteur Mathew White.

Chronische ziekte

“Opvallend was dat dit ook opging voor mensen met een chronische ziekte of een beperking. We waren bang dat die twee uur enkel effect zouden hebben bij gezonde mensen die de natuur opzochten. Maar dat bleek dus niet het geval te zijn,” aldus psycholoog White. Het maakt volgens de wetenschappers overigens niet uit of je die tijd in de natuur in één keer doorbrengt of in kortere stukjes. Daarnaast bleek het ook geen duidelijk extra voordeel op te leveren om meer dan die twee uur tussen het groen door te brengen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Nieuwsblad

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden