null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó veel mensen zijn op dit moment al gevaccineerd in Nederland

We zijn inmiddels alweer een hele tijd bezig met vaccineren in ons land, want bijna zeven maanden geleden begon de vaccinatiecampagne. Hoe staat er nu voor? Hoeveel mensen zijn gevaccineerd in Nederland?

Nu het augustus is, blijkt dat het aantal mensen dat per week gevaccineerd wordt daalt. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat ongeveer 85 procent van de volwassen Nederlanders in elk geval al één prik heeft gekregen. Twee op de drie Nederlanders is al volledig gevaccineerd.

Gevaccineerd in Nederland

Tot en met afgelopen zondag zijn 20,9 miljoen prikken gezet. Daaronder zijn 12,4 miljoen eerste prikken. Mensen die het vaccin van Janssen krijgen en dus na de eerste prik klaar zijn, zijn hier in meegerekend.

In de afgelopen week hebben 812.269 mensen een prik gekregen, blijkt uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds begin mei. Het is de vijfde achtereenvolgende week dat het aantal prikken daalt. Een week eerder kregen iets meer dan een miljoen mensen een inenting. De drukste week was begin juni, toen 1,67 miljoen mensen gevaccineerd werden.

Lees ook:

Nederland koploper bijwerkingen melden na coronaprik: déze komen het vaakst voor

Vaccinatiegraad 65-plussers

De vaccinatiegraad onder mensen van 60 tot 89 jaar ligt boven de 90 procent. De vaccinatiecampagne begon bij deze groepen, omdat zij het meeste risico lopen bij een besmetting. Van de vijftigers en 90-plussers is bijna 90 procent ingeënt. Verder zijn driekwart van alle veertigers en twee op de drie dertigers gevaccineerd.

En andere landen?

Hoewel Nederland op het gebied van vaccineren eerst wat achterliep op andere Europese landen, is dat ruimschoots ingehaald. De cijfers hieronder laten zien dat we momenteel op de zevende plek staan als het gaat om de hoeveelheid mensen die in een land ingeënt zijn. Internationaal wordt dat bijgehouden in aantal gevaccineerden per 100 mensen. Maar voor vaccinaties waarvan meerdere doses nodig zijn wordt elke dosis geteld. Omdat iemand meer dan één dosis kan ontvangen, kan het aantal gevaccineerden per 100 mensen hoger liggen dan 100.

Bron | ANP, Coronabeeld.nl

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden