null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo veel geven ouders gemiddeld uit aan hun eerste kind

Wie tegenwoordig een huis wil kopen, kan maar beter een goedgevulde spaarrekening achter de hand hebben. Maar wil je een gezin stichten, dan doe je er ook verstandig aan eerst in je portemonnee te kijken. Onderzoekers van het Centraal Bureau van de Statistiek hebben ontdekt dat er een stevig prijskaartje hangt aan het krijgen van een eerste kind.

Het geboortecijfer in Nederland daalt. Werden er vlak na de Tweede Wereldoorlog nog zo’n 283.000 baby’s per jaar geboren, tegenwoordig ligt dat aantal op ongeveer 170.000. De leeftijd waarop vrouwen voor het eerst zwanger worden is bovendien gestegen. En dat is niet zo gek als je kijkt naar het prijskaartje van een zwangerschap. Het CBS berekende dat we gemiddeld 17% van ons besteedbaar inkomen kwijt zijn aan het krijgen van een eerste kind. Bij een gemiddeld gezinsinkomen van €58.000 komt dat neer op zo’n €10.000 per jaar.

Eerste zwangerschap

De uitgave bij een eerste zwangerschap is het grootst. Ook weer niet zo verwonderlijk, natuurlijk. Want dat is het moment waarop alles voor een baby nieuw moet worden aangeschaft. Gemiddeld geven we zo’n €107,50 uit aan kinderkleding, €154,70 aan verzorging en €370 aan de inrichting van een babykamer. Luiers kosten per jaar zo’n €288. Voor een kinderwagen betalen we gemiddeld €300, voor een autostoeltje €100.

Niet zuinig

Toch besparen we niet snel op de komst van een eerste kind. Hoewel het aantal babywinkels in Nederland daalt, stijgt het aantal babygerelateerde ondernemers. We willen namelijk ook luxe voor ons kroost, zoals babymassages en -badjes in een spa. Ook een beroep als placenta-specialist schijnt in opkomst te zijn, net als het fenomeen baby-yoga. Startende ondernemers vinden, mede door de groei van de babybeurzen in Nederland, gretig aftrek van hun producten en diensten.

Een tweede

Komt er een tweede kindje bij, dan nemen de uitgaven uiteraard toe. Bij twee kinderen stijgt het aandeel van het besteedbaar inkomen dat aan de volgende generatie wordt besteed naar 28%. Dat komt neer op een uitgave van €16.380 per jaar.

Lees ook

Nieuwe onderzoekstechniek verklaart hartfalen tijdens zwangerschap

Bron| Stand van Nederland

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden