null Beeld

Zó veel geld gaat prinses Amalia vanaf volgend jaar verdienen

Hoewel

prinses Amalia eigenlijk pas vandaag bij de aanbieding van de Miljoennota op

Prinsjesdag te horen krijgt hoeveel geld ze volgend jaar december van de staat

krijgt, zijn er nu al wat cijfers uitgelekt.

En één ding is zeker: Amalia heeft weinig te klagen…

Grondwettelijke uitkering prinses Amalia

Vorig jaar gaf de begroting al een aanwijzing voor het bedrag dat ze zal krijgen, maar nu zijn de cijfers wat preciezer. Prinses Amalia heeft als ‘vermoedelijke opvolger van de koning’ vanaf 7 december 2021 recht op een grondwettelijke uitkering. Vorig jaar werd haar uitkering vastgesteld op 1.587.000 euro. Een deel hiervan is persoonlijk inkomen (282.000 euro), maar het grootste deel is bedoeld voor personele en materiële uitgaven (1.305.000 euro).

Lees ook: Waarom prinses Amalia niet met een Belgische prins mag trouwen

Flink bedrag

Hoewel Amalia in 2021 slechts 24 dagen 18 jaar is (ze is namelijk 7 december jarig), krijgt ze toch voor dat jaar al een fiks bedrag gestort. Namelijk zo’n 107.000 euro, waarvan 19.000 euro inkomen is. Hoeveel ze het jaar daarna precies al krijgen, wordt pas op de volgende Prinsjesdag in september 2021 bekend gemaakt.

Vastgelegd in de Grondwet

De kans is groot dat er flink wat tegengesputterd zal worden bij de behandeling van de begroting van het Huis van de Koning. Dit gebeurde namelijk afgelopen jaren ook steeds wanneer de hoogte van de toelage van de toekomstige koningin ter sprake kwam. Dat Amalia recht heeft op het geld is echter vastgelegd in de Grondwet en ook de bedragen en systematiek zijn eerder al het parlement goedgekeurd en vastgesteld in de Wet financieel statuut van het Koninklijk Huis. Dit betekent dan ook dat de uitbetaling van het bedrag gewoon zal doorgaan in 2021.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | AD

Beeld | Brunopress

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden