null Beeld

Zó veel extra AED’s zijn nodig om Nederland echt ‘hartveilig’ te maken

Het aantal automatische externe defibrillators (AED’s) op straat is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Er hangen inmiddels 25 duizend van die hulpmiddelen bij reanimatie in Nederland. Toch zijn het er volgens de Hartstichting nog niet voldoende en is ons land nog niet echt ‘hartveilig’.

Om een goed dekkend netwerk van AED’s te hebben voor goede hulpverlening bij een hartstilstand, moeten er nog zo’n 1775 nieuwe apparaten bijkomen.

25 duizend AED’s

Nederland telt op dit moment een netwerk van ongeveer 25 duizend AED’s. Een AED is een draagbaar apparaat dat door middel van een elektrische schok het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. AED’s zijn van levensbelang, zeggen de organisaties. Door de AED’s, samen met de geregistreerde burgerhulpverleners, zijn de kansen op overleving bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis flink gestegen. In de jaren negentig was de overlevingskans bij een hartstilstand ongeveer negen procent; inmiddels ligt dat percentage op 25 procent.

Lees ook: Hoesten bij een hartaanval blijkt juist níet te helpen

In kaart gebracht

Om dat netwerk uit te breiden en te zorgen dat óveral een AED bechikbaar is, heeft de Hartstichting samen met HartslagNu in kaart gebracht waar in Nederland nog extra AED’s nodig zijn. Die plekken zijn op de kaart aangegeven met een rode cirkel. Op die plek zou dus eigenlijk een extra AED opgehangen moeten worden. Het liefst middenin zo’n cirkel, zegt de Hartstichting, zodat het hele gebied baat heeft bij het nieuwe apparaat. Omdat in de praktijk een AED niet altijd in het midden van de zone wordt opgehangen, schatten ze in dat het dubbele aantal defibrillators nodig is om écht een volledig netwerk te vormen.

Lokale verschillen

Volgens de stichtingen zijn er lokaal grote verschillen te zien in de dekking. “In plaatsen waar de gemeente en burgers betrokken zijn en waar veel actieve stichtingen zijn, zien we dat de AED-dekking vaak beter is”, zegt Aart Bosmans, bestuurder van HartslagNu. Wil jij weten of er in jouw buurt nog een AED nodig is? Je kunt de kaart van de Hartstichting en HartslagNU hier bekijken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Hartstichting

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden