null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo schadelijk zijn láge cholesterolwaarden voor je gezondheid

Laat jij regelmatig je cholesterolwaarden checken bij de huisarts? Dan ben je waarschijnlijk opgelucht als die laag zijn. Maar wist je dat té lage cholesterolwaarden ook schadelijk voor je gezondheid kunnen zijn ?

Wanneer je een cholesteroltest laat doen, worden de waarden van het goede HDL-cholesterol en het slechte LDL-cholesterol onderzocht. Dat laatste kan ervoor zorgen dat je aderen dichtslibben, waardoor bepaalde delen van je hart en hersenen zonder zuurstof komen te zitten. Zo’n vijftigduizend Nederlanders krijgen daardoor jaarlijks te maken met hart- en herseninfarcten. Twee miljoen Nederlanders slikken dan ook medicijnen, zoals statines, om die waarden laag te houden.

Nieuw onderzoek

Maar Amerikaanse wetenschappers presenteerden deze week de resultaten van een nieuw onderzoek, dat zou uitwijzen dat ook een te laag cholesterolniveau de kans op een hersenbloeding verdubbelt. De wetenschappers concluderen dat op basis van de gezondheidsdata van 27.000 vrouwelijke proefpersonen, die meededen aan een twintigjarig onderzoek. Gedurende de onderzoeksperiode kregen 137 vrouwen een hersenbloeding. Binnen die groep bleken vrouwen die zeer lage LDL-cholesterolwaarden hadden, relatief oververtegenwoordigd te zijn. Van hen had 0,8 procent een hersenbloeding gekregen, tegenover slechts 0,4 procent van de vrouwen met hogere LDL-waarden.

Geen zorgen

Nederlandse artsen zijn sceptisch over de resultaten van hun Amerikaanse collega’s. “Het is een observationele studie. Daardoor is het lastig om een oorzakelijk verband aan te tonen. 0,8 procent over een periode van bijna twintig jaar is bovendien heel weinig”, vertelt Frank Visseren, hoogleraar vasculaire geneeskunde bij UMC Utrecht aan de Volkskrant. Volgens neuroloog Diederik Dippel van het Erasmus MC zijn hoge LDL-waarden bovendien vele malen schadelijker. “Patiënten die cholesterolverlagers slikken, moeten daar nu niet mee stoppen. Deze medicijnen verkleinen de kans op hart- en herseninfarcten aanzienlijk, dat laten klinische studies keer op keer zien.”

Bloeddruk verlagen

Volgens de neuroloog kunnen mensen die zich zorgen maken om een hart- of herseninfarct, zich beter richten op het verlagen van hun bloeddruk. “Een hoge bloeddruk geeft een veel grotere kans op hersenbloedingen dan een laag LDL-cholesterolgehalte. Het is ook nog eens prima zelf te meten én gemakkelijker aan te pakken. Bijvoorbeeld door kleine veranderingen in je voedingspatroon of levensstijl.”

Lees ook

Hoge bloeddruk? Déze noot heeft een gunstig effect

Bron| de Volkskrant, Hartstichting American Academy of Neurology

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden