null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó lang blijven de coronamaatregelen volgens virologen nog van kracht

De huidige coronamaatregelen van het kabinet gelden in ieder geval nog tot 28 april, en tot 1 juni zijn evenementen niet toegestaan. Maar volgens virologen van drie Nederlandse universiteiten zijn we er dan helaas nog niet. Zij verwachten dat een groot deel van de maatregelen waarschijnlijk nog maanden van kracht zijn.

Aan de hand van de statistieken van het RIVM trekken zij de conclusies dat er pas op z’n vroegst in juli weer meer toegestaan zal zijn. We zullen voorlopig dus nog een hoop tijd in huis door moeten brengen.

Lastig te voorspellen

Het is lastig om het verloop van het virus precies te voorspellen, zei RIVM-directeur Jaap van Dissel al tegen de Tweede Kamer. Maar we mogen er wel van uitgaan dat er in ieder geval nog een lange weg te gaan is. Hoewel de overheid nu nog maximaal twee maanden vooruit gepland heeft, zullen de maatregelen waarschijnlijk nog wel langer volgehouden moeten worden. Dat vertelde Mark Rutte ook al in zijn toespraak: boek nog geen reisjes voor de meivakantie, ook al valt die ná 28 april.

Maanden

Maar ook na de meivakantie zijn we er waarschijnlijk nog niet, zeggen virologen nu. Tegen NOS zegt viroloog Bert Niesters van het UMC Groningen dat hij denkt dat reizen naar Spanje of Italië zelfs in de zomervakantie nog geen goed idee is. Ook Mariet Feltkamp, viroloog van het LUMC Leiden, verwacht dat er pas op zijn vroegst in juli wat meer ruimte komt qua maatregelen.

Fasen

Op dit moment gaat het volgens de statistieken goed met het terugdringen van het aantal coronasmettingen, maar dat komt volgens de virologen door de strenge maatregelen. Daarom is het zo belangrijk dat die maatregelen niet té vroeg losgelaten worden, want dan kan dit cijfer weer omhoog schieten. Viroloog Feltkamp verwacht dat we in fasen minder coronamaatregelen zullen krijgen, waarbij evenementen en horeca als laatste weer vrijgegeven worden. Dat komt volgens haar doordat het "langdurige verblijf in een slecht geventileerde ruimte, terwijl iedereen in elkaars oor schreeuwt" funest is voor de virusbestrijding. Ook Niesters is het daarmee eens, en voegt toe dat ook bioscopen voorlopig dicht zullen blijven.

Lees ook: Mooi initiatief: farmaceut doneert grote voorraad chloroquine aan RIVM

Blijvende maatregelen

Sommige adviezen, vooral die gefocust op hygiëne, zullen volgens viroloog Eric van Gorp van het Erasmuc MC sowieso wel moeten blijven bestaan. Veelvuldig handen wassen en hoesten of niezen in de elleboog is altijd een goed idee, en moeten eigenlijk "gewoontemaatregelen" worden, zegt hij tegen de NOS. Vooral als het virus eventueel weer terug zal komen, moeten we dat blijven aanhouden.

Ontwikkelingen volgen

Dat het kabinet nu nog niet spreekt over die lange termijn, is volgens Van Gorp goed gekozen. Tegen die tijd komt er weer nieuwe informatie, en kunnen de effecten van maatregelen gecontroleerd worden. Het is belangrijk dat ze de ontwikkelingen blijven volgen, en daarop aansluiten met coronamaatregelen. Daarnaast zorgt het ook voor minder teleurstellingen, als vaststaande data toch weer verplaatst moeten worden. Uiteindelijk kan niemand de toekomst voorspellen, zeggen de virologen, helemaal niet als het komt op het coronavirus.

null Beeld

Wil jij iemand in deze tijd een steuntje in de rug geven? Dat kan met de #ikgeefomje-poster, die achterop de nieuwe Margriet zit. Uiteraard lees je daarin ook alles over Pasen. Margriet 15 online bestellen kan ook via deze link (je krijgt 'm gratis thuisbezorgd).

Bron | NOS

Beeld | iStock

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden