null Beeld

Zó kun jij zorgen voor meer vrouwen in de Tweede Kamer

Hoewel vrouwen vergeleken met honderd jaar geleden ver zijn gekomen, kan het altijd nóg beter. Van alle 150 Kamerleden is namelijk nog steeds maar 31 procent vrouw. Daar moeten we wat aan doen! We leggen uit hoe je erachter komt welke vrouwen er verkiesbaar zijn én hoe je ervoor zorgt dat ze ook echt in de Tweede Kamer komen.

Bovendien moet je

natuurlijk niet het belangrijkste vergeten: waar staan deze vrouwen voor en wat

willen ze bereiken?

Meer vrouwen inde Tweede Kamer

Wil jij stemmen met als doel een betere verdeling tussen mannen en vrouwen in de Tweede Kamer? Stem dan niet op de vrouwen die bovenaan staan in de peilingen. Grote kans dat zij al in de Tweede Kamer zaten en er ook makkelijk weer in komen, waardoor die 31 procent gelijk blijft. Als je écht verschil wilt maken, ga je voor vrouwen die iets lager in de peilingen staan en die daarom nog niet bij die 31 procent horen.

Lees ook:

Schone potloden, briefstemmen en ‘early voting’: zó gaat stemmen in coronatijd

Gender en kwaliteit

Natuurlijk moet je allereerst stemmen op politici die voor hetzelfde staan als jij. Maar daarnaast is het óók belangrijk om gender mee te nemen in je beslissing. Vrouwen hebben in het dagelijks leven namelijk vaak andere ervaringen dan mannen, en ook deze ervaringen en inzichten moeten vertegenwoordigd worden in de politiek. Daarom is het van belang om gender én kwaliteit mee te nemen in je beslissing.

Slim stemmen

Hoe je dat doet? Allereerst kun je kijken welke partij en partijplannen het best aansluiten bij jouw normen en waarden. Weet je dit niet precies? Dan kun je een stemwijzer zoals deze invullen. Vervolgens kun je kijken welke vrouwen er binnen welke partij verkiesbaar zijn. De organisatie Stem op een Vrouw heeft hier een handig overzicht voor op hun website. Gelukkig zijn er meer opties dan ooit. GroenLinks en de Partij voor de Dieren hebben bijvoorbeeld op meer dan de helft van de verkiesbare plaatsen een vrouw. Bij PvdA en VVD is dit precies de helft, en bij SP 45 procent. CDA, D66 en ChristenUnie volgen met 40 procent.

Interviews met politica's in Margriet

Wil je eerst meer weten over de vrouwelijke kandidaten deze verkiezingen? In Margriet 11 (4 maart in de winkel) staat een interview met zes vrouwelijke politici: Renske Leijten (SP), Nevin Özütok (GroenLinks), Kirsten van den Hul (PvdA), Agnes Mulder (CDA), Ockje Tellegen (VVD) en Jeanet van der Laan (D66). We vragen ze naar hun voorbeelden, wat voor advies ze hun jongere zelf hadden willen geven en nog véél meer.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Glamour, Viva, Stemopeenvrouw.com

Beeld | Getty Images

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden