null Beeld

Zó kun je voedselverspilling voorkomen als je op vakantie gaat

Kun jij na een vakantie ook altijd de halve inhoud van je koelkast weggooien? Zonde én onnodig! Het Voedingscentrum vraagt deze week aandacht voor dit probleem en deelt ook een aantal handige tips om voedselverspilling te voorkomen.

Want dat we met z’n allen veel eten weggooien is een feit: onlangs vertelde expert voedselverspilling, Toine Timmermans, nog dat we in Nederland jaarlijks een rij vrachtwagens vol voedsel weggooien, van hier tot Spanje en weer terug.

Slim plannen

Hoog tijd dus om dit probleem aan te pakken, zeker nu veel mensen op het punt staan om op vakantie te gaan. Volgens het Voedingscentrum begint het allemaal met een goede planning: bedenk wat je écht nodig hebt als je boodschappen doet, in de week dat je op vakantie gaat. Kijk wat je nog in de fruitschaal, voorraad- en koelkast hebt liggen en vries groente en brood in. Zo heb je ook meteen wat in huis bij terugkomst. Geef al het verse voedsel, dat je niet kunt invriezen, zoals zuivel en eieren, aan familie, vrienden of buren of maak er een maaltijd van, die je op z’n beurt weer kan invriezen.

Lees ook: 11 voedingsmiddelen die je prima kunt eten na de houdbaarheidsdatum

Nog wat handige tips tegen voedselverspilling…

  • Brood, fruit of groente over? Neem dit mee voor onderweg. Ook cherrytomaatjes, radijsjes en komkommertjes zijn lekker en makkelijk voor onderweg.
  • Gesneden groente en fruit is makkelijk in te vriezen. Fruit blijft in de vriezer acht tot twaalf maanden goed. Als je groente kort kookt en dan invriest blijft het één jaar goed. Alleen sla, komkommer en tomaat zijn niet geschikt om in te vriezen, deze groenten worden snotterig na ontdooien.
  • Brood is ideaal om in te vriezen en blijft circa één maand goed. Handig om bij thuiskomst wat brood in huis te hebben.
  • Vlees en vis kun je tot en met de houdbaarheidsdatum invriezen, dan blijft het zeker drie maanden goed.
  • Zuivel is niet geschikt om in te vriezen. Na opening is dit maar zo'n drie tot vijf dagen houdbaar in de koelkast.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Het Voedingscentrum

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden