null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo kun je toch vaccinatiepaspoort krijgen als je vaccinatiegegevens niet met RIVM hebt gedeeld

Heb jij er bij je inenting voor gekozen om je vaccinatiegegevens niet met het RIVM te delen? Hoewel het bij een prikafspraak maken vaak niet vermeld staat, zijn die gegevens wel belangrijk voor het maken van een vaccinatiepaspoort. Eerder leek het erop dat mensen die besloten hun vaccinatiegegevens niet met het RIVM te delen, geen vaccinatiepaspoort konden krijgen.

Daar komt binnenkort toch verandering in. We leggen je uit hoe dit werkt en hoe je kunt controleren of je jouw gegevens nu wel of niet hebt gedeeld.

Een vaccinatiepaspoort zonder vaccinatiegegevens bij het RIVM

Als je een prikafspraak wil maken wordt gevraagd of je jouw gegevens met het RIVM wil delen. Dit komt vervolgens in het Covid-vaccinatie Informatie- en Monitoringsysteem (CIMS) te staan. De gegevens die je deelt kunnen gebruikt worden voor onderzoek, bijvoorbeeld naar de bijwerkingen, effectiviteit en de vaccinatiegraad. Wat er vaak niet bij wordt vermeld is dat je door het delen van die vaccinatiegegevens met het RIVM ook een vaccinatiepaspoort kunt krijgen, en dat dit zonder je gegevens te delen nog lastig is.

Hoewel het eerder niet mogelijk leek, heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport toch besloten om het ook mogelijk te maken om zonder je vaccinatiegegevens met het RIVM te delen een vaccinatiepaspoort, ook wel coronapaspoort, te krijgen. Dat zal gebeuren door informatie uit andere systemen te halen, zoals de GGD, het ziekenhuis, de huisarts of verpleeghuizen. Hiervoor zal ook een webportaal worden gebouwd.

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge blijft het delen van je vaccinatiegegevens met het RIVM wel de eerste en beste route om een vaccinatiepaspoort te krijgen.

Gegevens controleren

Weet je niet meer zeker of je jouw vaccinatiegegevens wel of niet met het RIVM hebt gedeeld? Dat kun je zelf controleren door na je vaccinatie in te loggen op: mijn.rivm.nl. Let wel op: het kan zijn dat je wel toestemming hebt gegeven, maar dat je gegevens nog niet in CIMS zijn verwerkt. Eerder meldde Nieuwsuur namelijk dat zo’n 1 miljoen prikken nog niet zijn geregistreerd. Zo zijn bijvoorbeeld van de vaccinaties in zorginstellingen nog minder van de helft in het systeem van het RIVM geplaatst.

Lees ook: Valt je tweede vaccinatie in je vakantie? Prikafspraak uitstellen bij GGD mogelijk

Zo werkt een vaccinatiepaspoort

Het vaccinatiepaspoort wordt gemaakt met de CoronaCheck-app. Deze maakt in de vorm van een QR-code een toegangsbewijs voor je aan. Dit kan zijn omdat je gevaccineerd bent, minder dan 40 uur geleden een negatieve coronatest hebt afgenomen of recentelijk het coronavirus hebt gehad.

In Nederland wordt vanaf 5 juni bij bepaalde culturele, sociale en sportieve locaties al met de toegangsbewijzen gewerkt. Bij de deur van een locatie of event wordt jouw QR-code gescand. De persoon die dit scant krijgt alleen een groen scherm te zien, maar ziet niet of het bijvoorbeeld om een vaccinatie of negatieve test gaat.

Het vaccinatiepaspoort zal ook in de rest van Europa gaan gelden. Als je naar een EU-land op vakantie gaat, zul je tijdens het reizen en eventueel op locaties zoals musea een QR-code moeten laten zien. Binnen enkele weken zal nog duidelijk worden of je één of twee prikken moet hebben gehad voor een geldig vaccinatiepaspoort.

Bron | RTL Nieuws, Nieuwsuur

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden