null Beeld

Zo komen orkanen en stormen aan hun naam

Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius werden afgelopen woensdag geteisterd door orkaan Irma. Erna raasde deze door naar Cuba, Haïti en de Amerikaanse staten Florida, Georgia en South Carolina. Benieuwd waar de naam Irma vandaan komt? Wij leggen het je uit.

De namen van orkanen en stormen in Atlantisch gebied worden bepaald door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Zij leggen de namen voor weersverschijnselen voor zes jaar vast. Bekijk hieronder de lijst met namen.

Alfabetische volgorde

Voor elk jaar zijn er 21 namen bedacht, deze worden op alfabetische volgorde gebruikt. De lijst van orkanen en stormen stopt elk jaar na de letter w. Arlene was dit jaar de eerste orkaan die zich voordeed, erna staken stormen Bret en Cindy op.

De WMO begint na zes jaar weer aan het begin van de lijst. Oftewel: de namen van orkanen en stormen worden hergebruikt. Er zijn wel uitzonderingen: een land waarin een orkaan is geweest kan bepalen of de naam opnieuw mag worden gebruikt. Zo is de naam Katrina van de lijst gehaald door de Verenigde Staten omdat die orkaan in 2005 tot catastrofale gevolgen heeft geleid. Ons land kan dat ook doen met Irma, Sint-Maarten valt immers onder het Koninkrijk der Nederlanden.

null Beeld

Deze foto werd op Saint-Martin, het Franse deel van Sint-Maarten, gemaakt op 11 september.

Vrouwen- en mannennamen

Het WMO gebruikte voorheen alleen mannennamen voor orkanen en stormen. Daar kwam vanaf 1979 verandering in. "Voor de jaren zestig hadden orkanen alleen maar namen van mannen. Een groepje vrouwen vond dat belachelijk en die hebben het voor elkaar gekregen dat het nu om en om gaat," vertelt Dennis Wilt van Buienradar tegen RTL Nieuws.

Bronnen | RTL Nieuws, Glamour en Twitter Buienradar

Foto's | iStock en ANP

Ook leuk om te lezen

Bekijk ook

Hoe meet je je maten? Mart Visser geeft antwoord.

Bekijk ook

Deze haartruc geeft een twist aan de klassieke paardenstaart.

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden