null Beeld

Zo kan een verdachte tekenbeet er óók uitzien (behalve als een rode ring)

Als er na een tekenbeet een karakteristieke ‘rode ring’ op de huid verschijnt, weten de meeste mensen wel dat het foute boel kan zijn. Maar ook vlekvormige uitslag kan op de ziekte van Lyme wijzen. Die is moeilijker te onderscheiden van andere huidkwaaltjes. Daarom: een spoedcursus verdachte plekjes spotten.

Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk de parasiet zo snel mogelijk te verwijderen, want één op de vijf is besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Het op tijd herkennen van huiduitslag door de ziekte van Lyme is daarom belangrijk om ergere klachten te voorkomen.

Egaal gekleurde vlek

Het lastige is alleen dat deze huiduitslag er op verschillende manieren kan uitzien. Meestal herken je een 'foute' tekenbeet aan een rode ring rond de plaats van de beet, die geleidelijk aan groter wordt. Bij één op drie mensen ontstaat echter geen rode ring, maar een egaal gekleurde vlek. Zo’n vlekvormige uitslag is moeilijker te herkennen en onderscheiden van andere huidaandoeningen, waarschuwt het RIVM.

Eén ding hebben alle lyme-plekjes wél met elkaar gemeen: de uitslag breidt zich geleidelijk uit en wordt meestal groter dan vijf centimeter.

Verschillende vormen van de huiduitslag bij besmetting met de Lymebacterie. De huiduitslag kan er uit zien als een ring, maar ook als een egaal gekleurde vlek. Bron: RIVM

Niet meteen in paniek

Als er op de plek waar de teek heeft gezeten een rode kring of vlek ontstaat, kán dit wijzen op lyme. Maar dat hoeft niet. Zo is een klein rood plekje op de plaats van de tekenbeet in de eerste paar dagen erna niets meer dan normale huidirritatie. Wordt dat plekje niet groter en verdwijnt het binnen enkele dagen weer, dan is de kans heel klein dat het een symptoom is van de ziekte van Lyme. Wordt de plek groter, zo stelt het RIVM, ga dan naar de huisarts.

Eén op de vijf teken besmet

Eén op de vijf teken is besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Dit klinkt verontrustender dan het is: de kans dat je lyme krijgt na een tekenbeet wordt volgens het RIVM op maar twee procent geschat. Dat lijkt dus mee te vallen, maar je wilt natuurlijk niet tot die twee procent behoren. En in absolute aantallen hebben we het toch nog over 25.000 mensen per jaar.

Kijk voor meer informatie over teken en de ziekte van Lyme op tekenradar.nl.

Beeld | iStock

Lees ook

Bekijk ook

Zo verwijder je die vervelende krassen van je zonnebril.

Artikelen en video's van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden