null Beeld

Zó houd je niet alleen je hoofd, maar ook je smartphone koel

Het is voor alles en iedereen afzien deze dagen. Nu de thermometer de veertig graden nadert, zoeken veel Nederlanders massaal verkoeling langs de vele stranden en parken die ons land rijk is. Maar let je er wel op dat je niet alleen jezelf, maar ook je smartphone uit de zon houdt?

Want niet alleen wij, maar ook onze tablets, e-books en smartphones hebben flink te lijden onder deze temperaturen. De meeste apparaten zijn gemaakt om onder gewone omstandigheden te functioneren. Maar wanneer de thermometer extreem hoge temperaturen aangeeft, kan je toestel wel eens oververhit raken.

Oververhitting herkennen

Het is belangrijk dat je oververhitting van je smartphone op tijd herkent. Wanneer deze te heet wordt kan dat ervoor zorgen dat de batterij van je telefoons stuk gaat en in het ergste geval kan hij in brand vliegen! Oververhitting voel je vaak wel doordat je smartphone warm is als je hem oppakt. Doordat deze toestellen vaak donker gekleurd zijn, houden ze veel warmte vast. Daarnaast kan je toestel erg traag worden. De processor in je telefoon gaat namelijk minder goed functioneren wanneer deze te warm is.

Voorkomen

Omdat oververhitting heel gevaarlijk kan zijn, is het dus verstandig om wat voorbereidingen te treffen. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat je je toestel nooit rechtstreeks in de brandende zon legt, zeker niet tijdens het opladen. Wanneer een smartphone in de lader zit, wordt deze namelijk uit zichzelf al warm. Het risico op oververhitting is dus nog groter. Laat je telefoon ook nooit in de auto liggen als je even een boodschap gaat doen. Wanneer het buiten meer dan dertig graden is, kan de temperatuur in een afgesloten auto al snel boven de vijftig graden uitkomen. Probeer daarnaast het gebruik van zware apps op je telefoon te vermijden. Hoe meer energie het de processor kost om een app te laten draaien, hoe warmer deze wordt.

Genezen

De meeste moderne telefoons gaan op slot of geven een waarschuwing als ze oververhit dreigen te raken. In dat geval kun je de telefoon het beste op een koele droge plek neerleggen. Verwijder vervolgens het hoesje, zodat de warmte beter kan ontsnappen. Wacht met opladen tot de telefoon weer normaal aanvoelt. Eventueel kun je hem uitzetten of de vliegtuigmodus inschakelen, zodat verborgen processen zoals wifi of bluetooth worden gestopt. Zo komt de processor in je smartphone tot rust en kan het toestel rustig afkoelen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Abonneer je op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Nu.nl

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden