null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó hoog is de boete als je straks geen mondkapje in het ov draagt

Als je vanaf 1 juni met het ov reist, ben je verplicht een mondkapje te dragen. Doe je dit niet, dan hangt je een boete boven het hoofd. Maar hoe hoog is die boete voor het niet dragen van een mondkapje precies?

Dat was nog niet bekend. Tot de persconferentie van dinsdagavond.

Boete mondkapje

Vanaf 1 juni 2020 is het verplicht om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. Dus in de trein, bus, metro én tram. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van 95 euro. Doe je dit meerdere keren niet, dan kan het boetebedrag oplopen tot 350 euro.

Besmetting voorkomen

Dat mondkapje is bedoeld als extra aanvulling op de andere hygiënemaatregelen. En niet zozeer om jou te beschermen, maar te voorkomen dat jij mogelijk iemand anders besmet. Als we allemaal een mondkapje dragen, wordt de kans op besmetting dus kleiner en kleiner en beschermen we elkaar. Vooral ook omdat anderhalve meter afstand tot elkaar bewaren in bijvoorbeeld de trein moeilijk kan zijn, zo legde Rutte uit.

Controle op mondkapjes

De controle op mondkapjes moet door het personeel van het ov zelf gedaan worden, werd duidelijk tijdens de persconferentie. Er staat straks bijvoorbeeld niet iemand standaard te controleren bij de ingang, zei Rutte. "Maar wie geen mondkapje op heeft loopt wel het risico dat er iemand langskomt."

Niet-medisch mondkapje

Het mondkapje dat je draagt in het ov, mag geen medisch mondkapje zijn (als je geen ziekenhuismedewerker bent). Die medische mondkapjes zijn namelijk gereserveerd voor zorgpersoneel, om tekorten eraan in ziekenhuizen te voorkomen. Je zult dus zelf een mondkapje moeten kopen of maken. Maak je eigen wasbare mondkapje met dít handige patroon.

Meer lezen over mondkapjes?

Vanaf déze datum worden mondkapjes (tijdelijk) goedkoper

Zo zorg je dat je brilglazen niet beslaan als je een mondkapje draagt

Déze twee stoffen kun je het best gebruiken om zelf een mondkapje te maken

Mondkapje gebruikt? Zo gooi je ‘m op de juiste manier weg

DIY: zó maak je binnen twee minuten een mondkapje (zonder naaimachine)

(opent in een nieuwe tab)" href="https://www.margriet.nl/mode-en-beauty/van-droge-huid-tot-maskne-zo-voorkom-je-huidirritatie-door-je-mondkapje~bdeaa8ce/" target="_blank">Van droge huid tot ‘maskne’: zo voorkom je huidirritatie door je mondkapje

Bron | Treinreiziger.nl

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden