null Beeld

Zo herken je de signalen van een depressie

Een meerderheid van jonge vrouwen heeft in de winter last van depressieve gevoelens.  Het grootste deel van hen zou dolgraag een gesprek willen beginnen, maar vermijdt dat: bang om familie en vrienden te belasten. Vermoed je dat je vriendin of zus een depressie heeft? Zo begin je het gesprek. 

Ken je iemand met een depressie? Praat erover!

Dat is de boodschap van de nieuwe campagne van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS): 'Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar!’ Uit onderzoek onder jonge vrouwen (tussen de 18 en 35 jaar) blijkt dat zeven op de tien vrouwen het moeilijk vindt om hierover een gesprek aan te gaan. Terwijl ze dat wel zouden willen en dan het liefst met iemand uit hun omgeving (een partner, ouder of vriendin bijvoorbeeld) of een professional, zoals een huisarts of psycholoog, in een één-op-één gesprek.

Op hun beurt vinden familieleden en vrienden het vaak moeilijk om een gesprek te beginnen of wacht liever af totdat iemand er zelf over begint, uit angst de ander te kwetsen. Ze twijfelen of ze kunnen helpen en willen geen bemoeial zijn. Terwijl juist praten bij kan dragen aan herstel. Door het er níét over te hebben, kan herstel langer duren of klachten erger worden. Doorbreek die cirkel en start een open gesprek; dat is het doel van de campagne.

Zo herken je signalen

Vrouwen lopen dubbel zoveel risico op het ontwikkelen van een depressie als mannen. Belangrijke signalen zijn somberheid, geen plezier beleven en futloos zijn. In dit artikel staat hoe je je voelt als je depressief bent en hoe je de signalen precies herkent.

Tips voor het beginnen van een open gesprek:

  • Lees je in: als je je er vooraf in verdiept, neemt dat vragen of vooroordelen bij jezelf weg.
  • Stel vragen: door het stellen van vragen, kom je achter antwoorden, maar het toont vooral ook je betrokkenheid. Misschien is het niet altijd het juiste moment, maar meestal wordt openheid gewaardeerd in plaats van dat je zaken onbenoemd laat.
  • Luister met echte aandacht en blijf nog even weg van advies en kritiek. Soms is een luisterend oor al genoeg.
  • Vertel of maak duidelijk dat je er onvoorwaardelijk bent, dat het niet uitmaakt hoe iemand zich voelt of gedraagt.

Er is meer wat je kunt doen voor iemand met een depressie: deze concrete tips helpen.

Beeld: iStock

Lees ook

Bekijk ook

Kun je door de krassen nauwelijks je tegenliggers zien? Zo verwijder je die vervelende krassen op je zonnebril.

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden