null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo groot is de kans op een witte kerst dit jaar

Baal jij vaak tijdens de kerst als de sneeuwvlokken niet uit de lucht komen dwarrelen en de straten niet wit zijn? Als je bedenkt dat een witte kerst in ons land heel zeldzaam is, is het eigenlijk heel gek dat we er toch zo naar verlangen. Hoe komt dat eigenlijk?

We zullen je maar gelijk uit de droom helpen: de kans dat het de komende kerst sneeuwt is heel klein. Sinds 1901 is dat namelijk nog maar een aantal keer gebeurd. Maar waarom blijven we er zo naar verlangen? Daar zijn een aantal psychologische redenen voor.

Witte kerst is zeldzaam

Goed, een dikke sneeuwlaag op beide kerstdagen zul je dus niet vaak meemaken. De laatste drie keren dat we in Nederland een witte kerst hadden was in 2010, 2009, 2008 en 1981. Maar dat wil niet zeggen dat het met kerst in de tussentijd niet gesneeuwd heeft. Het KNMI spreekt namelijk pas van een witte kerst als er op beide kerstdagen een laagje sneeuw heeft gelegen in De Bilt. Als het op andere plekken wel sneeuwt of als er maar op één van de kerstdagen sneeuw ligt, is het dus officieel geen witte kerst. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het tijdens de winter helemaal niet wit wordt. Maar zodra de temperaturen boven het vriespunt liggen kan de sneeuw zich moeilijk ontwikkelen.

Lees ook

5 verrassende feitjes over kerst die je vast nog niet kende

Collectief geheugen

Maar als het zo weinig voorkomt, waarom zijn we dan zo teleurgesteld als blijkt dat het tijdens de kerstdagen niet sneeuwt? Vermoedelijk komt dit door ons collectief geheugen. Tot 1850 was het namelijk wel gebruikelijk dat het tijdens de donkere decemberdagen sneeuwde. Veel schilders hebben die idyllische beelden vastgelegd in hun schilderijen. En omdat die gezellige, oer-Hollandse taferelen in ons collectief geheugen gegrift staan, verlangen we dus nog steeds naar een witte kerst, terwijl dit anno nu niet realistisch is.

Kerstfilms

Wat ook niet helpt, is dat we verzot zijn op romantische kerstfilms en bekende kersthits als White Christmas, waardoor we het gevoel krijgen dat het kerstgevoel niet compleet is zonder een dik pak sneeuw. In zekere zin berusten sommige films wel op waarheid. In sommige gebieden in Amerika sneeuwt het tijdens de kerst behoorlijk. Die prachtige beelden en de warme sfeer uit de films geven ons het gevoel dat sneeuw bij de kerst hoort. Het heeft natuurlijk ook wel iets sfeervols om tijdens de kerstdagen die laag sneeuw voor je deur weg te scheppen. Maar ondanks dat is de kans in Nederland erg klein dat de sneeuwvlokken met kerst uit de lucht komen valen.

Het bekende White Christmas is overigens niet tot stand gekomen door het zicht op een wit sneeuwdek. Het liedje is geschreven door een man die in Siberië is geboren, gewend was aan een witte kerst en daarnaar verlangde nadat hij naar de VS verhuisde. Over dat verlangen gaat het lied. Best toepasselijk voor ons Nederlanders dus.

Bron | AD

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden