null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo groot is de kans dat je vogelgriep oploopt

Op verschillende plekken in Nederland (en in de rest van Europa) is vogelgriep geconstateerd, door de overheid zijn inmiddels extra maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Hoe groot is de kans dat je vogelgriep oploopt en wat kun je doen om dit te voorkomen?

Vogelgriep (type H5N8): gevaarlijk voor mens en dier?

Het type vogelgriep dat momenteel in Nederland is opgedoken, met de officiële naam aviaire influenza A (H5N8), is een zeer besmettelijke ziekte voor vogels. Nadat de ziekte is vastgesteld bij verschillende watervogels, heeft de overheid maatregelen getroffen om een uitbraak van de griep bij pluimveebedrijven te voorkomen. Zo is er bijvoorbeeld een ophokplicht ingesteld en wordt bedrijven geadviseerd extra hygiënische maatregelen te treffen. In het geval van besmetting worden vogels ziek of gaan dood. Mensen die ziek worden door vogelgriep, ervaren dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep. Denk bijvoorbeeld aan koorts, hoofdpijn en spierpijn. Meestal verlopen infecties mild, zo is te lezen op de site van het RIVM, rivm.nl

Hoe groot is eigenlijk de kans dat je vogelgriep oploopt?

In de media zie je veel berichten voorbijkomen over vogelgriep. Moeten we ons zorgen maken om ziek te worden door het vogelgriepvirus en hoe groot is de kans eigenlijk dat mensen het krijgen? Volgens RIVM-woordvoerder Harald Wychgel zijn er op dit moment geen gevallen bekend van mensen die ziek zijn geworden van dit type vogelgriep. “Het is niet mogelijk om een percentage te noemen dat aangeeft hoe groot of klein het risico is, maar de kans op besmetting met het virus is in elk geval gering.”

Hoe of wanneer loop je kans op de ziekte?

Het virus verspreidt zich tussen dieren door direct contact, door de lucht of via besmet materiaal als mest. Alleen in zeldzame gevallen kan een vogelgriepvirus overgaan op mensen. “Die kans is aanwezig in het geval van nauw contact met besmette dieren of bij wie langdurig aanwezig is geweest bij een ruiming van besmette dieren. Deze mensen adviseren we om tien dagen extra alert te zijn en bij eventuele symptomen contact op te nemen met de GGD en huisarts,” aldus Wychgel.

Dus je kunt nog gewoon naar de kinderboerderij?

Een van de maatregelen die de overheid voorschrijft, is dat kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobbyvogels ervoor moeten zorgen dat bezoekers niet in contact komen met hun vogels of met de mest van de vogels. Wychgel: “Je kunt dus gerust naar de kinderboerderij. Kom je in het bos dode vogels tegen, dan is het advies om contact te vermijden.”

Kun je dat kippenpootje nu nog wel eten? En dat gekookte eitje?

Je kunt kippenvlees gewoon eten, daar is geen enkel bezwaar tegen. Zoals altijd moet kippenvlees natuurlijk wel goed worden verhit, zo is te lezen op rijksoverheid.nl Volgens het Voedingscentrum zou je zelfs niet ziek worden van het eten van vlees of eieren van een besmette kip.

Meer weten over vogelgriep? Kijk bij de veelgestelde vragen (en antwoorden) op rivm.nl.

Bron: rivm.nl, voedingscentrum.nl, rijksoverheid.nl

Artikelen automatisch in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Lees ook deze artikelen.

Griepprik: wel of niet halen?

Wat je kunt doen om griep te voorkomen

Zo vaak moeten we elke dag onze handen wassen tegen de griep

Bekijk ook:

Winterse griep voorkomen? Handen wassen, is het devies! In dit filmpje zie je hoe je goed je handen wast.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden