null Beeld

Zo groot is de kans dat je in de buitenlucht besmet raakt écht

Met deze heerlijke temperaturen is het extra verleidelijk om veel buiten te zijn. Maar is dat wel zo slim? Want hoe groot is de kans dat je in de buitenlucht besmet raakt met het coronavirus? Hongaarse wetenschappers deden hier onderzoek naar en kwamen met een opvallende conclusie.

De wetenschappers ontdekten namelijk dat uit 7.324 coronabesmettingen in China er slechts één geval was waarbij het coronavirus in de buitenlucht was opgelopen.

Aanzienlijk kleine kans om besmet te raken

Volgens de wetenschappers is de kans op een besmetting echt aanzienlijk klein wanneer je buiten bent. Bij het ene geval in China zou het gaan om een 27-jarige man die op straat een praatje zou hebben gemaakt met een bekende die destijds net terug was uit Wuhan. Volgens de wetenschappers is het coronavirus dan ook vooral een ‘binnenhuisfenomeen’, ook al wordt dit volgens hen niet goed erkend door beleidsmakers.

Lees ook

Niet-medische mondkapjes beschermen wél tegen het coronavirus

Virus verwaait buiten

Dat beleidsmakers voorzichtig zijn met het doen van dit soort uitspraken, is volgens RIVM-epidemioloog Jaap van Dissel niet voor niks. “Je moet altijd uitkijken of de selectie van gegevens wel goed is.” Die anderhalve meter afstand en verbod op festivals, ook openlucht, is er natuurlijk niet voor niks. Toch kan Van Dissel wél bevestigen dat het virus zich buiten inderdaad minder snel lijkt te verspreiden. “Het kan er verwaaien en je hebt er zonlicht met uv-straling die het virus inactiveert.” Maar blijf hoe dan voorzichtig en houd de anderhalve meter afstand aan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Volkskrant

Beeld | iStock

null Beeld

Haal de zon in huis met Margriet 22! Met de lekkerste recepten uit Italië, tips voor veilig zonnen, én een ode aan de helden van deze crisis. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden