Bescherming boosterprik IC-opname Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó goed ben je beschermd tegen een IC-opname met de boosterprik

Heb jij de boosterprik al gehad? Dan vraag je je misschien af hoe goed je nu beschermd bent tegen het coronavirus. Uit het eerste onderzoek van het RIVM blijkt de extra prik ‘zeer effectief’. Een boosterprik zou namelijk een bescherming van 98 procent tegen een IC-opname geven. Al zitten daar wel nog wat haken en ogen aan.

We leggen je uit wat je over de bescherming van de boosterprik moet weten.

De bescherming van de boosterprik

De resultaten uit het onderzoek van het RIVM naar de bescherming van de boosterprik lijken hoopvol. Zo zou je met een extra prik voor 97 procent beschermd zijn tegen een ziekenhuisopname en voor 98 procent tegen ic-opname. Ook bleek het risico om in het ziekenhuis te belanden door het coronavirus voor mensen die alleen hun basisvaccinaties hadden vijf keer zo groot dan voor de mensen met de boosterprik.

Verder bleek de kans op een IC-opname maar liefst vijftig keer zo klein voor mensen met een boosterprik vergeleken met ongevaccineerden. Voor mensen met alleen hun basisvaccinaties bleek het risico op een IC-opname vier keer zo groot in vergelijking met mensen met een boosterprik.

Belangrijke kanttekening

De bescherming van de boosterprik lijkt dus heel effectief, maar een belangrijke kanttekening hierbij is wel dat het onderzoek van het RIVM is gedaan in de periode dat de deltavariant van het coronavirus dominant was in Nederland. Inmiddels is de omikronvariant overheersend en die is een stuk besmettelijker. Wel lijkt het er tot nu toe op dat de omikronvariant bij de meeste mensen milder verloopt dan eerdere virusvarianten, waardoor de kans op een ziekenhuis- of IC-opname mogelijk kleiner is. Toch is het volgens het RIVM nog niet mogelijk om een schatting van de vaccineffectiviteit tegen ziekenhuisopname door de omikronvariant te geven.

Lees ook: Aha: zó lang duurt het gemiddeld voor je boosterprik werkt

Afname van de bescherming van de boosterprik

Na verloop van tijd neemt de beschermende werking van je basisvaccinatie(s) af. Een boosterprik zorgt ervoor dat je opnieuw antistoffen tegen het coronavirus aanmaakt, waardoor je beter beschermd bent. Hoe lang je na de boosterprik precies beschermd blijft, dat is lastig te bepalen. De komende maanden zal niet alleen gemonitord wat de bescherming van de boosterprik bij de omikronvariant is, maar ook hoe de vaccineffectiviteit zich ontwikkelt naarmate het langer geleden is dat je het extra vaccin hebt gehad.

Bron | RIVM
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden