null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Zó gaat het songfestival er dit jaar waarschijnlijk uitzien

Na veertig jaar zou het in 2020 éindelijk zo ver zijn: het Eurovisie Songfestival kwam weer naar Nederland. Maar helaas gooide het coronavirus roet in het eten. Hoe gaat het songfestival er in mei 2021 uitzien?

De organisatoren van het grote, internationale zangfestijn maakten daar woensdag meer over bekend. Het belooft een bijzonder songfestival te worden in Ahoy Rotterdam in 2021.

Geen normaal songfestival in 2021

Laten we meteen beginnen met goed nieuws voor de songfestivalfans. Waar de organisatoren van het Eurovisiesongfestival in 2020 de stekker er helemaal uit moesten trekken, zal het liedjesfestijn dit jaar wél doorgaan. Maar niet zoals we gewend zijn, werd vandaag duidelijk tijdens een persconferentie. Een ‘normaal’ songfestival is voor 2021 uitgesloten, zegt de European Broadcasting Union (EBU) die het programma produceert.

Gelukkig liggen plan B, C én D inmiddels ook op de plank. De bedoeling is dat het songfestival in mei 2021 plaats zal vinden in Rotterdam. De halve finales zijn op 18 en 20 mei en de finale volgt op 22 mei.

Scenario B

Omdat plan A afviel, zijn alle pijlen nu gericht op scenario B. Dat is een songfestival waarbij alle 41 deelnemers gelukkig wél naar Rotterdam kunnen komen voor hun optredens. Uitvoerend producent Sietse Bakker vertelde tijdens de persconferentie dat dat uiteraard dan wel met scherpe coronamaatregelen moet gaan, waarbij ze bijvoorbeeld anderhalve meter moeten houden en in quarantaine moeten rondom het songfestival.

Om alles veilig te laten verlopen ligt een uitgebreid gezondheidsplan en protocol klaar. Dat kun je vergelijken met de regels en protocollen die gebruikt worden bij voetbalwedstrijden en Formule 1. "Of er ook publiek aanwezig kan zijn bij de shows en de activiteiten in Rotterdam wordt op een later moment besloten", zegt de producent.

Afwachten

Door te kiezen voor scenario B kan er volgens de organisatie altijd nog afgeschaald worden naar beperktere scenario’s C of D. Daarbij treden de artiesten vanuit eigen land op, is er geen bezoekmogelijkheid en lassen ze ook andere activiteiten rondom het festival af. Maar momenteel is de organisatie hoopvol: ze sluiten zelfs niet uit dat er op een aantal vlakken opgeschaald kan worden, als dat mogelijk is rond mei. De organisatie is naar eigen zeggen "vastberaden en realistisch", maar ook voorzichtig optimistisch. Ze doen er in ieder geval álles aan om van het eerste Nederlandse songfestival in tientallen jaren een groot feest te maken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANP

Beeld | ANP foto

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ilse van RoekelHollandse Hoogte / ANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden