null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo gaat het nu met de koe die 100 kilometer door de Maas werd meegevoerd

De overstromingen in Limburg treffen niet alleen mensen, maar ook dieren. Voor sommige viervoeters zijn de hulpdiensten te laat. Maar gelukkig werd de koe die honderd kilometer door de Maas werd meegesleurd wel uit het water gered.

Hoe gaat het nu met het arme beest?

Koe in de Maas

Een fietser schakelde direct de brandweer in toen hij zaterdag de snuit van een koe spotte in de Maas. Het dier was bijna kopje onder gegaan. Gelukkig werd-ie zaterdagmiddag gered in Escharen, tussen Uden en Nijmegen. Toen de brandweer met behulp van het oormerk achterhaalde waar de koe vandaan kwam, was de verbazing groot. Het dier kwam uit Echt, wat zo'n 100 kilometer verderop is. Dat is een heel uitputtende zwemtocht geweest.

'Ongelooflijk'

Inmiddels staat de koe weer in de stal bij zijn eigenaar, die aan 1Limburg laat weten dat het goed gaat met het beest. "Ze ligt fijn mooi in het stro te rusten, heeft wat gegeten. Ongelooflijk dat zo'n dier zo lang kan zwemmen of blijven drijven en dan nog de kracht heeft om op de wal te komen." Het is niet de enige koe die door het water werd meegenomen. Van z'n dertig koeien, mist-ie er nog ongeveer acht. Voor een andere koe die door de Maas werd meegenomen is het helaas slecht afgelopen. "De brandweer heeft haar uit het water gehaald. Toen leefde het dier nog, het is pas later overleden."

Verkeerde hulp

Hoe de koeien in de Maas terecht zijn gekomen, is de eigenaar nog een raadsel. Hij vermoedt dat mensen mogelijk uit de beste bedoelingen de dieren hebben willen helpen, maar de situatie zo alleen maar erger maakten. "De dieren hebben in het gebied waar ze lopen een veilige plek voor het hoogwater", legt hij uit. "Zo stonden er enkele koeien op een eiland in het hoogwater. Dat is niet zielig, daar kunnen ze best tegen. Als je gaat proberen ze te helpen, jaag je ze alleen maar op en gaan ze juist het water in." Hopelijk kunnen de andere koeien ook nog gered worden.

Inzamelacties voor gedupeerde dieren en hun baasjes

Naast koeien, zijn nog meer dieren slachtoffer geworden van de overstroming in Limburg. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, de brandweer en de dierenambulance zetten alles op alles om ze te redden. Van schapen tot en met cavia's en kippen tot en met konijnen. Maar verdrietig genoeg komt voor sommige die hulp te laat. Voor alle geredde dieren zijn er verschillende inzamelacties gaande. Ook voor huisdieren van baasjes die door de overstroming nu zonder voer en andere benodigdheden voor hun viervoeter zitten. Daar is bijvoorbeeld Hart voor Huisdieren voor opgericht, een voedselbank dat voer en andere spullen inzamelt voor gedupeerde viervoeters.

In onderstaande video is te zien hoe verschillende dieren uit het water worden gered.

Bron | 1Limburg, Hart van Nederland

Beeld | Getty

null Beeld

Margriet 32 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer: een interview met Antje Monteiro, alles over fit ouder woren, een minicursus fotograferen, op tuintour door Nederland en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden