null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Zo gaat het nu met de jongste Songfestival-winnaar ooit

Vanavond barst het Eurovisie Songfestival 2019 los. Duncan Laurence is donderdag pas aan de beurt, maar onze zuiderburen moeten zich vandaag al laten gelden in de eerste halve finale. 

Wist je dat België een Songfestival-record op z'n naam heeft staan?

Eliot

Eliot Vassamillet gaat België dit jaar representeren in het Israëlische Tel Aviv, met zijn nummer Wake up, dat gaat over het klimaat. Een behoorlijke opgave voor een achttienjarige. Maar Eliot is zeker niet de jongste deelnemer ooit - al staat dat record wel op naam van zijn land.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Sandra Kim

In 1986 won de Belgische Sandra Kim (Sandra Caldarone) het Songfestival in Noorwegen met het lied J'aime la vie. Ze was toen nog maar dertien jaar en daarmee ging ze de geschiedenisboeken in als jongste Songfestival-winnares ooit. Dat record zal ook nooit meer gebroken kunnen worden: na haar overwinning is in 1990 de regel geïntroduceerd dat deelnemers aan de zangcompetitie ten minste zestien jaar moeten zijn op de dag van de halve finale.

Nog altijd zangeres

Een blik op haar social media leert ons dat Sandra anno 2019, op 46-jarige leeftijd, nog altijd zingt, gelukkig getrouwd is en een superlief petekind heeft. Onlangs blikte ze zelf nog nostalgisch terug op haar Songfestival-winst in 1986.

Jongste deelnemer

Sandra was de jongste winnaar, maar niet de jongste deelnemer: eind jaren tachtig deden er, voordat de leeftijdsregel werd ingevoerd, nog een twaalf- en dertienjarige mee. En sinds de invoering van de regel waren de Britse Lindsay Dracass in 2001 en de Zwitserse Triinu Kivilaan in 2005 de jongsten: zij waren allebei nog vijftien jaar toen ze verkozen werden om hun land te vertegenwoordigen op het Songfestival.

Wit-Rusland

Eliot is dit jaar overigens ook niet de jongste deelnemer: dat is zangeres Zinaida Koeprijanovitsj uit Wit-Rusland, die zestien lentes jong is. Enfin: een Songfestival-record heeft België in elk geval al een poosje in the pocket. Of Eliot het tot de finale gaat schoppen? Volgens de bookmakers niet. We zullen het vanavond zien.

Eliot vs Duncan

Eliot heeft overigens gezegd dat als hij in de finale tegenover 'onze' Duncan Laurence komt te staan, niet eens wíl winnen van Nederland. "Duncan verdient het echt. Alles wat er nu met hem gebeurt, de eerste plek bij de bookmakers. Zijn liedje is echt zo krachtig en mooi", vertelt hij aan het ANP. "Hoe ik Duncan ga verslaan? Dat wil ik helemaal niet. Hij verdient het allemaal, ik wil hem niet verslaan."

België is als tiende aan de beurt. Ga jij duimen voor onze zuiderburen?

Bron | De Stentor, Facebook, Instagram

Beeld | ANP

Faye HeijnisANP Kippa

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden