null Beeld

Zó diep dringt zonnebrandcrème door in onze huid

Er breken weer zonnige dagen aan, dus tijd om de flessen zonnebrand weer uit je badkamerkastje te trekken. Het beschermende middel trekt dieper in dan je zou denken. Amerikaanse onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat sommige stoffen zelfs doorsijpelen in je bloed.

Dat zonnebrandcrème diep in onze huid trekt, was al bekend. Maar de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA wilde weten hoe diep precies. Ze deden daarom een proef met diverse merken zonnebrand bij 24 mensen. Afgelopen week werden de resultaten gepresenteerd in het medische vakblad JAMA.

Diverse merken

De 24 proefpersonen kregen de opdracht om vier keer per dag gedurende vier dagen zonnebrandcrème op te smeren. Vervolgens kregen de deelnemers een uitgebreid bloedonderzoek. Hieruit bleek dat de werkzame stoffen in de zonnebrandcrème waren doorgedrongen tot de bloedbaan.

Niet heel verrassend

De onderzoekers stellen wel dat het niet heel vreemd is dat de stoffen door de huid heen kunnen gaan en in de bloedbaan terecht kunnen komen. “We kennen bijvoorbeeld ook nicotinepleisters en smeersels die pijnlijke spieren helpen ontspannen. De stoffen in zonnebrandcrèmes zijn niet heel anders dan de actieve ingrediënten in dat soort medicijnen. Nu we weten dat ook zonnebrandcrème in onze bloedbaan terecht komt, kunnen we onderzoeken wat de invloed hiervan is op onze gezondheid."

Geen zorgen

Toch hoeven we ons volgens de onderzoekers niet gelijk zorgen te maken. “Er zijn beperkte aanwijzingen dat dit schadelijk is,” zegt professor Sanchia Aranda. “Wat we echter wel weten is dat overmatige UV-straling huidkanker veroorzaakt en dat zonnebrandcrème dat helpt te voorkomen. Het is dus belangrijk om gewoon te blijven smeren wanneer je naar buiten gaat.” Dermatoloog Kanade Shinkai, hoofdredacteur van JAMA, deelt die mening. “Waarschijnlijk is er niets aan de hand. Daar gaan we vanuit. Maar binnenkort moeten we dat met zekerheid kunnen zeggen.”

Lees ook

Dit belangrijke plekje vergeten mensen vaak in te smeren met zonnebrand

Bron| JAMA, HLN.be

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden