null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Zó beleefden deze voormalig Songfestivaldeelnemers het liedjesfestijn

Het is járen geleden dat ze Nederland vertegenwoordigden tijdens het Songfestival, maar veel van ons kunnen de optredens van Ben Cramer (1973), Marlayne Sahupala (1999) en Linda Wagenmakers (2000) nog wel herinneren. Hoe beleefden deze voormalig Songfestivaldeelnemers het liedjesfestijn toen?

We vroegen het ze in aanloop naar het Eurovisie Songfestival dat dit jaar in Nederland plaatsvindt.

Ben Cramer: ‘De registratie was een aanfluiting’

Met zijn lied De Oude Muzikant deed Ben Cramer in 1973 mee aan het Eurovisie Songfestival; dat jaar in Luxemburg. “Als ik zie wat een spektakel het Songfestival nu is, moet ik vaak terugdenken aan hoe ik op mijn 26ste in mijn eigen auto naar Luxemburg tufte om mee te doen. Er was alleen iemand van de platenmaatschappij bij én mijn ontdekster, Annie de Reuver, die nog stickers had laten maken met de tekst: ‘Ben Cramer, the voice of Europe’.”(schatert)

“Het festival had in die tijd een keurige sfeer. Joelend publiek? Was er niet. De mensen zaten in de zaal en klapten braaf na afloop van elk liedje. Je kunt het je bij de gelikte tv-uitzendingen van nu niet meer voorstellen, maar de registratie destijds was een aanfluiting. Toen ik opkwam, piepte de microfoon, het orkest zat in het donker en mijn optreden werd in één of twee shots in beeld gebracht. Ik kan er nu om glimlachen, maar vond het toen een ramp."

'Uit protest stopte ik'

"Al tijdens de repetitie in Luxemburg merkte ik dat het waardeloos was geregeld. Het geluid was zó slecht dat ik uit protest stopte, ook al wist ik dat dat niet mocht. Ik kreeg applaus van mijn collega-deelnemers, maar niemand had me verteld dat de jury ook al meekeek! Of die actie invloed heeft gehad op de uitslag weet ik niet, maar ik eindigde als veertiende van de zeventien deelnemers. Ik kwam, zag en kon weer gaan!”

Lees ook:

Deze tien landen zijn door naar de finale van het Eurovisie Songfestival

Marlayne Sahupala: 'Voor mijn deelname kreeg ik niets'

Marlayne Sahupala deed in 1999 mee aan het Songfestival in Israël. Met haar nummer One Good Reason eindigde ze op de gedeelde achtste plek. “Als ik niet had meegedaan aan het Songfestival was ik nu nog zangeres op bruiloften en partijen. Al jaren was ik bij platenmaatschappijen aan het leuren met demootjes van mijn muziek en iedereen vond het leuk, maar niemand wilde me contracteren. Mijn deelname aan het Songfestival heeft dat in één klap veranderd."

"Het grappig is dat ik werd gebeld door bevriende songwriters met de vraag of ik nog een zangeres wist die hun Songfestival-inzending wilde inzingen. Ze gingen er op voorhand van uit dat ik dat zelf niet zou willen. Ik heb namen doorgegeven, maar toen ik ophing, dacht ik: waarom zou ik het zelf niet doen? Ik heb ze teruggebeld en ze waren er meteen voor in. One good reason bleek ook nog eens een goede match met mijn smaak en stem."

'Het was de kers op de taart'

"Dat ik het Nationale Songfestival ermee won voelt nog steeds als de grootste overwinning, omdat het mijn doorbraak bij het grote publiek betekende. Dat ik daarna nog naar Israël mocht voor het Eurovisie was de kers op de taart. De beveiliging was daar heel scherp. Ik weet nog goed dat het detectiepoortje van de evenementenhal begon te loeien toen ik naar binnen ging, omdat mijn visagist in ons hotel vast mijn krulspelden in had gedaan!” (lacht)

“Ik dacht niet dat ik zou gaan winnen, daar was het veel te groot en te onoverzichtelijk voor. Achteraf liet ik me ook wat naïef in het hele spektakel meesleuren. Ik was een kuiken van 28 en had nog niet genoeg ervaring om mijn stempel op die deelname te drukken. Financieel waren die maanden in aanloop naar het Songfestival ook moeilijk, want ik was freelancer en kon al die tijd nauwelijks werken door alle promotieactiviteiten. Voor mijn deelname zelf kreeg ik niets. Maar dat heeft zich later terugbetaald, omdat ik een bekendere artiest werd.”

Linda Wagemakers: 'Ik ging er met hart en ziel in'

Linda Wagemakers was een van de songfestivaldeelnemers voor Nederland: in 2000 nam ze in Zweden deel met het nummer No Goodbyes. Ze eindigde op de dertiende plek. “Als tiener was ik al fan van het Songfestival. Ik vond het een bijna magisch geheel, met al die glamour. Later, toen ik in de musical Miss Saigon speelde, waren veel mensen om me heen met het festival bezig, als liedjesschrijver, als zanger of als fan. Dus toen ik de kans kreeg om mee te doen, voelde dat op de een of andere manier logisch."

"Ik zag het als een groot avontuur. Ik wilde vooral dat de kijker na afloop van al die optredens nog zou weten wie ik was. Mijn team en ik waren van plan om er vol voor te gaan. In de week voor het festival waren we al in Stockholm en probeerden we zo veel mogelijk indruk te maken. De avond van het festival zelf verliep alleen anders dan we hadden verwacht. Vlak na mijn optreden werd de uitzending in Nederland gestopt vanwege de vuurwerkramp in Enschede. Wij wisten er nog niks van."

'Het was niet meer belangrijk of ik zou winnen'

"In de green room sijpelden vlak voor de puntentelling pas berichten vanuit Nederland binnen. Mensen keken zorgelijk, we hoorden dat er zeshonderd doden zouden zijn. We schrokken enorm en opeens was het niet meer belangrijk of ik zou winnen of niet. Er hing een bedrukte sfeer en we spraken af dat ik niet nog eens zou optreden als ik zou winnen. Na de uitzending zijn we meteen naar ons hotel gegaan, het Songfestival verdween naar de achtergrond."

"Ondanks die schaduw over de finale heb ik aan de weg ernaartoe goede herinneringen. Ik ging er met hart en ziel in, omdat ik het Songfestival heel serieus nam.”

Tekst | Bas Maliepaard

Beeld | ANP

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ilse van RoekelHollandse Hoogte / ANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden