null Beeld

Zittend beroep? Volgens experts zie je er dan over 20 jaar zó uit

Dat een zittend beroep allesbehalve goed is voor je gezondheid, weten we inmiddels wel. Toch laat het wassen beeld 'Emma' ons aardig schrikken.

Deze pop is namelijk ontworpen om mensen bewust te maken van wat een kantoorbaan lichamelijk met je doet. En eerlijk is eerlijk: het beeld liegt er niet om…

Bochel en bloeddoorlopen ogen

Zo heeft Emma een bleke huid van het werken in kunstlicht, een bochel door het zitten in de verkeerde positie, rode en bloeddoorlopen ogen van het continu kijken op schermen én eczeem door de grote hoeveelheid stress. Het advies van kantoorspecialist Fellowes, de maker van het beeld, is dan ook duidelijk: beweeg meer als je een kantoorbaan hebt, voordat het te laat is.

Schrikbarende resultaten

Fellowes vroeg duizend Nederlanders naar hun kantoorwerk en mogelijkheid tot beweging. En helaas zijn de resultaten niet echt om blij van te worden:

  • De helft van de Nederlanders die in loondienst werkt en een kantoorfunctie heeft, heeft wel eens lichamelijke klachten door het werk (gehad). Dit gaat met name om een pijnlijke rug (vijftig procent), een stijve nek (49 procent), hoofdpijn en pijnlijke schouders.
  • Bijna de helft van de werknemers met lichamelijke klachten door werk, heeft zich nog nooit ziek gemeld als gevolg van deze klachten (45 procent).
  • Eén op de vijf kantoormedewerkers spendeert de hele dag achter zijn bureau (achttien procent). Van dat percentage geeft 65 procent aan wel behoefte te hebben om meer tijd bij het bureau vandaan door te brengen, maar dit niet te doen omdat er geen tijd voor is.
  • Wanneer kantoormedewerkers hun lichamelijke klachten aan de leidinggevende voorlegden, werd de werknemer in ongeveer één op de acht gevallen niet serieus genomen en in ongeveer één op de negen gevallen deed de leidinggevende helemaal niets.
  • Iets meer dan de helft van de Nederlanders in loondienst met een kantoorfunctie, heeft de werkgever wel eens gevraagd om de werkomgeving te verbeteren: één op de drie geeft aan dat de werkomgeving verbeterd is, één op de negen dat er niets veranderd is en één op de twaalf dat het verzoek niet serieus werd genomen.
  • Als het gaat om de zorgen voor de fysieke gezondheid van de werknemers, krijgt de werkgever een 7.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Hart van Nederland

Beeld | iStock, YouTube

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden