null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zin om te snoepen? Dit is dé gouden tip om de verleiding te weerstaan

Onweerstaanbare trek in drop? Een stukje chocolade dat je bijna kunt horen roepen? Een bakje nootjes dat erom vráágt gegeten te worden? Geen nood. Met deze gouden tip raak je ze niet meer aan en val je niet meer ten prooi aan snoep- of snackmomenten.

Snacktrek? Dit slimme trucje voorkomt dat je je te buiten gaat

Soms heb je onbedaarlijk veel zin in iets lekkers, maar vaak gaat snoepen of snacken onbewust. De Amerikaanse presentatrice Hoda Kotb van The Today Show heeft daar een handig trucje voor bedacht. Elke keer dat je zin hebt in iets lekkers, zou je het volgens haar niet in je mond moeten stoppen maar in een zakje doen dat hersluitbaar is. Volgens de presentatrice besef je daardoor beter wat je op een dag eet en denk je daardoor twee keer na voordat je iets neemt.

Ook volgens de Universiteit van Gent zou een hersluitbaar zakje dé manier zijn om minder te snoepen. De onderzoekers ontdekten dat wanneer je snoep eet uit een zakje dat weer dicht kan, dat een aanleiding is om minder te snoepen. De ene helft van de proefpersonen uit het onderzoek keek een film met snoep in een verpakking die openbleef. De andere helft keek dezelfde film maar dan met een zakje dat dicht kon. Het resultaat: de laatste groep had beduidend minder gesnoept. Volgens de onderzoekers gaat er van de sluiting een psychologische drempel uit: als je telkens als je iets lekkers wilt de verpakking moet openmaken, dan doet je dat toch nadenken.

Oké, en vooruit nog twee tips die helpen om snacktrek te voorkomen:

Slimme tip van het Voedingscentrum

Wanneer maak je ongewenste eetkeuzes? Schrijf ze op en maak een plan om daarmee om te gaan. Bijvoorbeeld: je ontdekt dat je tijdens uit eten gaan vaak een dessert neemt omdat anderen dit ook doen, zelfs wanneer je eigenlijk geen honger meer hebt. Dan kun je je hierop voorbereiden door het maken van een ‘als dan’-plan: Als anderen een dessert nemen en jij hebt eigenlijk geen trek meer, dan neem jij een kop koffie of thee.

Gouden tip bij acuut onweerstaanbare trek

Herken je dit? De hele dag houd je je keurig aan je dieetplannen en loop je met een grote bocht om de koekjes op kantoor heen. Tot het moment dat je thuiskomt. Dan móét je echt iets lekker eten en roept die zak chips of chocoladereep je naam. Voor dit soort momenten is er een simpel én effectief trucje waardoor de trek verdwijnt: maak een tegengestelde beweging.

Bron: Jan Magazine, Nieuwsblad.be

Beeld: iStock

Lees ook

Rotklusje? De afzuigkap schoonmaken was nog nooit zo makkelijk!

Dit is de vieste plek op het toilet (en het is niet de wc-bril!)

Vlekken en kringen op je matras: zo krijg je ze schoon

Bekijk ook:

Meer artikelen van Margriet lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden