null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zin in een duik? Let op: te veel poepbacteriën in Nederlands zwemwater gemeten

De komende dagen staat er nog flink wat zon en warmte op het programma. Wil je een verkoelende duik maken? Let dan op. Bij vijftig stranden aan zee, rivieren en meren in Nederland zijn de afgelopen twee jaar te veel poepbacteriën in het zwemwater gemeten. Dat klinkt niet alleen onhygiënisch, maar kan in sommige gevallen zelfs gevaarlijk zijn. Van de oorzaken tot de meest vieze zwemplekken: dít wil je weten. 

Zwemmen tussen de tampons en poepbacteriën: hoe verfrissend is een duik in de zee?

Te veel poepbacteriën in het zwemwater

Op basis van de zwemwatermetingen van Rijkswaterstaat in de afgelopen twee jaar, blijkt uit de inventarisatie van RTL Nieuws dat er te veel poepbacteriën in het zwemwater in Nederland zitten. Het gaat om de E.coli en Enterococcen bacteriën. Dit kan op verschillende manieren in het water komen. Bijvoorbeeld door vogelpoep, een overvol riool of landbouwmest. In totaal houdt Rijkswaterstaat van 251 locaties de zwemwatermeting bij. Op 42 verschillende stranden werden normoverschrijdende waarden van de E.coli bacterie gemeten en bij dertig verschillende stranden de Enterococcen bacterie.

Deze zwemplekken hadden de meeste bacteriën

Uit de cijfers van de afgelopen twee jaar bleken een paar zwemplekken het slechts uit de test te komen. Op het Noord-Hollandse strand Oude Valkeveen werden achttien keer poepbacteriën gemeten. In het water bij het Groningse Zeestrand Termunten zeventien keer. En bij Katwijk aan Zee Boulevard Noord en Oude Pol in Gelderland beide zeven keer. Ook langs de Eems en de Randmeren zijn er meerdere locaties waar de norm werd overschreden.

Ziek door vies water

Dat het zwemwater vol zit met poepbacteriën klinkt niet alleen vies, maar kan ook nog schadelijk zijn voor je gezondheid. Vooral voor kinderen en ouderen kan vies zwemwater gevaarlijk zijn. Je kunt last krijgen van diarree en overgeven. Ook vertelt Surfrider Foundation Holland Coast aan RTL Nieuws dat zij steeds vaker uit het hele land meldingen krijgen van surfers die ziek zijn geworden. Vaak gaat het om huid- en oogirritatie, misselijkheid, maagklachten en zware diarree.

Lees ook:

Dit moet je doen als je zwemmerseczeem oploopt (en zo voorkom je het)

Waarschuwingen

Als het zwemwater te veel poepbacteriën bevat kan er een waarschuwingsbord bij het water staan, of is er online informatie te vinden. Toch wordt een strand bijna nooit afgesloten. Ook kan het zijn dat je nietsvermoedend in vies zwemwater duikt, omdat dit niet dagelijks wordt gemeten. Rijkswaterstaat doet tussen de periode van 1 mei en 1 oktober één keer per maand een meting. Op risicolocaties is dit tweewekelijks. Vervolgens duurt het twee tot drie dagen voordat de uitslag van de meting binnen is. In die tijd kan de waterkwaliteit alweer zijn veranderd.

Als de norm wordt overschreden kan er in sommige gevallen een negatief zwemadvies worden afgegeven. Toch meldt provincie Zuid-Holland dat de GGD niet heeft geadviseerd om een zwemverbod in te stellen bij zeer hoge waarden van de E.coli en Enterococcen. Dit gebeurt pas bij een samenloop van nog meer risico’s dan alleen de bacteriën.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden