null Beeld

Zijn deze Hollandse bladgroenten de oplossing voor vergeetachtigheid?

Vergeet geheugentraining. Volgens een nieuwe studie kunnen groene bladgroenten zoals boerenkool en spinazie de veroudering van onze hersenen met wel elf jaar vertragen. Dat wordt Hollandse kost vanavond! 

Hoofdonderzoekster Martha Clare Morris kan het zelf 'nauwelijks geloven'. Maar uit de resultaten van haar jarenlange studie aan de Rush University Medical Centre in Chicago blijkt het toch echt: ouderen die elke dag een portie boerenkool, spinazie of andere bladgroente aten, bleven opvallend beter presteren op geheugen- en denkvaardigheidstests dan mensen die deze groenten niet of nauwelijks aten. Uiteindelijk waren de bladgroente-eters in mentaal opzicht zelfs elf jaar jonger dan hun leeftijdgenoten, meldt de Los Angeles Times.

Hoe meer bladgroenten, hoe beter

Voor de Amerikaanse studie volgde Morris en haar team vijf jaar lang bijna duizend (mentaal gezonde) mannen en vrouwen van 58 jaar en ouder. Deelnemers moesten aangeven hoe vaak ze bepaalde groenten aten en elk jaar werd hun denkvermogen en geheugen getest. Hoewel alle ouderen met de jaren steeds slechter scoorden, gingen de cognitieve vaardigheden van de mensen die elke dag een portie bladgroenten aten het minst snel achteruit. Zelfs als rekening werd gehouden met andere factoren zoals hoge bloeddruk, beweging, roken en opleidingsniveau, zagen de onderzoekers nog steeds een duidelijk verschil. En hoe meer bladgroenten mensen aten, hoe beter de uitkomsten.

Gezonde vitaminen en mineralen

Volgens Morris is het mogelijke gezondheidsvoordeel waarschijnlijk te danken aan de vitaminen en mineralen in bladgroenten. Zo zijn groene bladgroenten als boerenkool, spinazie en andijvie rijk aan vitamine E, foliumzuur, vitamine K1, luteïne en beta-caroteen. Hoewel nog niet bewezen, zijn er aanwijzingen dat deze voedingsstoffen onze hersenen kunnen helpen beschermen tegen ontstekingsreacties, het stapelen van gifstoffen en neurologische schade.

‘Het eten van een dagelijkse portie bladgroente zou een simpele manier kunnen zijn om de gezondheid van je hersenen te bevorderen,’ concluderen de onderzoekers.

Kom maar op met die boerenkoolchips!

Lees ook

Bekijk ook

Dokter Rutger over het belang van vitamine D.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden