null Beeld

Zijn de symptomen van het coronavirus tijdens tweede golf anders of hetzelfde als in het voorjaar?

Hoesten, koorts, keelpijn, niezen, benauwdheid, verliezen van reuk of smaak. Het rijtje aan symptomen duizelt je misschien en lijkt soms steeds langer te worden. Maar zijn de symptomen nu we in de tweede golf van het coronavirus zitten ook dan tijdens de eerste coronagolf? 

Het virus verandert, maar veranderen de symptomen daardoor ook?

Symptomen van het coronavirus tijdens de tweede golf

Net als alle andere virussen verandert en muteert ook het coronavirus continu. Daarom rijst ook de vraag of na al die maanden dat het coronavirus in ons land heerst inmiddels ook de symptomen tijdens deze tweede golf anders zijn geworden. Door te muteren kan het coronavirus milder of ernstiger worden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het virus niet minder ernstig geworden en ook het RIVM stelt dat de ziekte niet milder is geworden. Volgens het RIVM zijn daarmee ook de symptomen van het coronavirus tijdens de tweede golf niet anders of bijvoorbeeld milder. Coronaklachten beginnen nog steeds vaak met symptomen van verkoudheid. Denk aan een loopneus, niezen en keelpijn. Daarna volgt vaak verhoging of koorts, benauwdheidsklachten en het plotselinge verlies van je smaak en reuk.

Verschil met eerste golf

Hoewel de symptomen nog steeds hetzelfde lijken, is er wel een verschil met de eerste golf. Zo is de gemiddelde ligduur van coronapatiënten op de IC van gemiddeld 18,7 dagen naar 14,7 dagen gegaan. Ook daalde de gemiddelde ligduur op de verpleegafdeling in het ziekenhuis van gemiddeld 8,2 naar 7,2 dagen. De sterftekans op de intensive care nam af van 30 procent naar 20 procent en de gemiddelde leeftijd van een coronapatiënt in het ziekenhuis daalde van 67 naar 63 jaar. Die veranderingen zijn vooral te danken aan de betere behandelmethodes en doordat er meer duidelijk is over het verloop van het coronavirus.

Lees ook: Deze factoren vergroten de kans op langdurige coronaklachten

Meer coronavirus in het riool

Een ander opmerkelijk verschil is dat er deze tweede golf een stuk meer coronavirusdeeltjes in het riool worden gemeten. Dat blijkt uit de cijfers van het RIVM. Op het hoogtepunt tijdens de eerste golf werden er 1430,85 virusdeeltjes per milliliter gemeten. Afgelopen week waren dat er al 1825,28 per milliliter rioolwater. Het verschilt per besmet persoon hoeveel virusdeeltjes er terug te vinden zijn in de ontlasting. Daarbij maakt het volgens het RIVM geen verschil of je geen, weinig of juist veel coronaklachten hebt om de virusdeeltjes in je ontlasting terug te vinden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, RIVM, Infographic RIVM

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 47 ligt nu in de winkel! Met deze week: fit zonder sporten, een geheim hebben voor je partner, mooi grijs worden en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden