null Beeld

Ziekenhuizen zoeken 60-plussers die tbc-vaccinatie willen

Kan een tbc-vaccinatie een rol spelen om ouderen te beschermen tegen het coronavirus? Dat onderzoeken het Radboud UMC en het UMC Utrecht sinds deze week.

Eerder werd hetzelfde middel al getest op zorgmedewerkers. Door de enorme boost die het immuunsysteem krijgt van deze vaccinatie, zouden zij misschien minder kans lopen om besmet te raken tijdens hun werk.

Ouderen

Het coronavirus blijkt vooral ouderen ernstig ziek te maken, en bij een infectie lopen zij ook het hoogste risico om te overlijden. Er is op dit moment nog geen manier om zo’n risicogroep te beschermen tegen besmetting met het virus, of om het coronavirus te genezen bij besmetting. Daarom zijn wetenschappers hard op zoek naar alternatieven, die zestigplussers kunnen beschermen tegen het virus.

Tbc-vaccinatie bij ouderen

Eerder onderzoek heeft namelijk al aangetoond dat de vaccinatie tegen tbc niet alleen bescherming geeft tegen die ziekte, maar ook de afweer tegen andere ziekteverwekkers kan verhogen. Het is nog niet duidelijk of dat ook geldt voor het nieuwe coronavirus, dus dat zoeken de wetenschappers nu uit. Ze hopen dat de tbc-vaccinatie ouderen kan beschermen tegen besmetting met het coronavirus, of in ieder geval de ernst van de symptomen kan verminderen.

Lees ook: Een medicijn tegen het coronavirus: dít is hoe het er nu voor staat

Veilig vaccin

Als het vaccin tegen tuberculose inderdaad kan helpen in de strijd tegen het coronavirus, zou dat erg goed nieuws zijn. Van deze vaccinatie is namelijk al bekend dat het veilig is. Het is zelfs het meest toegediende vaccin ter wereld. Momenteel wordt er op zo’n zeventig plekken gewerkt aan een vaccin dat speciaal bedoeld is voor de behandeling van het coronavirus. Maar het kan nog lange tijd duren voor deze in gebruik wordt genomen.

Vrijwilligers gezocht

De universitaire ziekenhuizen gaan dit onderzoek uitvoeren bij 1600 zestigplussers. De helft van de deelnemers zal het tbc-vaccinatie krijgen, terwijl de andere helft een injectie krijgt met een placebo. De onderzoekers zijn nog op zoek naar vrijwilligers die mee willen doen aan dit onderzoek. Deelnemers aan het onderzoek met dit vaccin, moeten zestig jaar of ouder zijn en in de buurt van Nijmegen of Utrecht wonen. Meer informatie over het aanmelden vind je op de website van het Radboud UMC.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Radboud UMC

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden