null Beeld

Ziekenhuizen vrezen griepgolf door verminderde immuniteit: ‘We gaan een erg onzekere winter tegemoet’

Het wordt een erg onzekere winter, voorspellen ziekenhuizen. Niet alleen vanwege corona, maar ook door een mogelijke griepgolf daarbovenop. Onze immuniteit voor het influenzavirus heeft afgelopen jaar namelijk een deuk opgelopen.

En daar hebben de coronamaatregelen alles mee te maken.

Griepgolf door coronamaatregelen

Om het aantal coronabesmettingen te verminderen, golden het afgelopen jaar flink wat coronamaatregelen. Anderhalve meter afstand houden, mondkapjes dragen, in quarantaine gaan, zo veel mogelijk thuis werken... Met resultaat. Maar door die maatregelen, hebben we weinig weerstand op kunnen bouwen tegen het influenzavirus. Het griepseizoen komt er weer aan en ziekenhuizen vrezen vanwege de verminderde immuniteit dan ook een griepgolf.

Lees ook:

Zó verbeter je je weerstand door middel van voeding

Extra druk op ziekenhuizen

Veel van ons zijn weer op vakantie naar het buitenland geweest. Ook zijn er minder en minder maatregelen waar we ons aan hoeven houden. Daar kunnen we deze herfst en winter flink de gevolgen van merken. Zorgpersoneel zet zich schrap voor een griepgolf. Een grotere groep mensen is nu vatbaarder voor influenza en kan daar zelfs zo ziek van worden, dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Ook wordt verwacht dat veel personeel zelf ziek worden, waardoor ziekenhuizen met veel uitval kampen. En met het nog altijd heersende corona, zorgt dat voor nog meer druk op de ziekenhuizen.

Longontsteking en rs-virus

Ziekenhuizen zien nu ook al meer mensen met een longontsteking dan normaal in september. En de afgelopen maanden greep ook het rs-virus om zich heen, waardoor de kinder-ic's zo vol lagen dat een aantal patiënten naar een ziekenhuis in het buitenland moest. Ziekenhuizen vrezen meer van dit soort scenario's met een mogelijke griepgolf. "We gaan een erg onzekere winter tegemoet. Het kan echt alle kanten op", zegt RIVM-viroloog Adam Meijer tegen het AD.

Griepprik

Steuntje in de rug: het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft voor dit najaar honderdduizenden extra griepprikken besteld. Nou is een griepprik elk jaar anders. De samenstelling ervan bepaalt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) altijd in februari. Maar ja, vervolgens heerste het influenzavirus nergens in de wereld door de coronamaatregelen. Is deze griepprik dan wel goed afgestemd op de huidige situatie? Dat wordt nog spannend, menen experts. "De verwachting is dat er geen volledige mismatch zal zijn, maar dat de bescherming iets minder goed is", aldus viroloog Meijer. Toch raden ze zeker kwetsbare groepen en zorgpersoneel aan om de griepprik wel te halen.

Lees hier meer over de griepprik:

Bron | AD

Beeld | Getty

null Beeld

Margriet 40 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: een openhartig interview met Edwin Spee over zijn leven zonder Bibian, de lekkerste traktaties om van door te blijven eten, vrouwen over hun eetgewoontes, dé nieuwe modetrends en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Faye Heijnis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden