null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

‘Ziekenhuizen vragen personeel af te zien van meivakantie’

Verschillende ziekenhuizen vragen hun personeel om geen vrije dagen op te nemen in de meivakantie. De druk op de ic- en covid-afdelingen is namelijk zo hoog, dat artsen en verpleegkundigen eigenlijk niet gemist kunnen worden.

Dit blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs ziekenhuizen in onder meer Den Haag, Rotterdam, Den Bosch, Tilburg en Sittard.

Meivakantie? Niet in ziekenhuizen

Ziekenhuispersoneel staat nu ruim een jaar onder grote druk. Juist de mensen die de vrije dagen vast zo goed kunnen gebruiken, worden nu gevraagd of het mogelijk is om hun vakantie te verplaatsen. Maar gedwongen worden ze niet. "Teamleiders vragen hun mensen of zij het nog even kunnen volhouden, of dat vakantie echt noodzakelijk is", vertelt bestuursvoorzitter Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth TweeSteden-Ziekenhuis in Tilburg, aan de Volkskrant.

'De rek is eruit'

Het gaat dus wel in overleg en ziekenhuispersoneel ziet ook wel in dat extra werken nodig is. "Maar de rek is er wel uit", voegt een woordvoerder van Nu’91, een vakbond voor zorgprofessionals, daaraan toe. "Het ziekteverzuim is al enorm toegenomen, op de covid-afdelingen zit tot aan vijftien procent van het personeel ziek thuis."

Bovendien moet er snel een beloning, vergoeding van kinderopvang en hulp bij het annuleren van een vakantie komen, benadrukt Peter de Jager, ic-hoofd van Jeroen Bosch-ziekenhuizen in Den Bosch. Hij noemt het 'naar' om zijn personeel om uitstel van hun vrije dagen te vragen. "Straks zijn de ic-verpleegkundigen weer vrije dagen aan het inleveren, terwijl de rest van Nederland op de Veluwe naar het nieuws zit te kijken. Wij vangen opnieuw de negatieve gevolgen op van het virus, terwijl niemand meer aandacht heeft voor de problemen binnen het ziekenhuis."

Ziekenhuizen trekken één lijn

Over het extra werken en inleveren van vrije dagen, wordt dus per werknemer overlegd. Maar als die verlofdagen eenmaal worden ingetrokken, dan trekken ziekenhuizen hier naar verwachting per regio één lijn in. Zo geldt voor al het personeel dezelfde regels en worden patiënten eerlijk over ziekenhuizen verdeeld.

Piek derde golf

Dat de piek van de derde golf bijna achter de rug lijkt, is voor het kabinet reden om vanavond nieuwe versoepelingen per 28 april aan te kondigen. Meer dan verwacht, ook. Het aantal ziekenhuisopnames daalt namelijk licht en beter dan voorspeld. Maar met momenteel 1731 patiënten op de covid-afdelingen en 813 patiënten op de ic (bron: Rijksoverheid), is het nog steeds een zware opgave voor ziekenhuispersoneel. Hopelijk is er ook voor hen snel vooruitzicht op betere tijden, met een welverdiend verlof.

Bron | de Volkskrant, Rijksoverheid

Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden